Αποφασιστική δράση για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καταβολή της έκτης δόσης ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά την παρουσίαση του πολυαναμενόμενου σχεδίου του για το “καυτό” θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάζοντας έναν «οδικό χάρτη» για την έξοδο από της Ευρώπης από την κρίση έκανε λόγο για ανάγκη «αποφασιστικής δράσης για την Ελλάδα» και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν το σχέδιό του πέντε σημείων κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου.
Με βάση τον οδικό χάρτη του κ. Μπαρόζο, πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα η οποία περιλαμβάνει την καταβολή της 6ης δόσης, ένα δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής βασισμένο σε επαρκή χρηματοδότηση μέσω του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και συνεχή στήριξη από το Task Force της Κομισιόν.
Εκτός από την αναφορά στην Ελλάδα, τα σημεία του προέδρου της Κομισιόν περιλαμβάνουν την ενίσχυση των εργαλείων της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης, τη συντονισμένη προσέγγιση για την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, τον εφοδιασμό με πολιτικές σταθερότητας και ανάπτυξης και τη δημιουργία ισχυρής και ενοποιημένης οικονομικής διακυβέρνησης.
Τα πέντε σημεία του σχεδίου
-Αποφασιστική λύση, για την Ελλάδα προκειμένου να απαλειφθούν όλες οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της. Η λύση αυτή περιλαμβάνει την καταβολή της 6ης δόσης, ένα δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής βασισμένο σε επαρκή χρηματοδότηση μέσω του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και συνεχή στήριξη από το Task Force της Κομισιόν.
– Οι τράπεζες θα πρέπει να απευθύνονται πρώτα σε ιδιωτικές πηγές άντλησης κεφαλαίων, με τις κυβερνήσεις να παρέχουν στήριξη στη συνέχεια και μόνο αν κριθεί απαραίτητο. Σε περίπτωση που αυτή η στήριξη δεν είναι διαθέσιμη, τότε η ανακεφαλαιοποίηση θα χρηματοδοτείται με δάνειο μέσω του EFSF. Εν αναμονή αυτής της χρηματοδότησης, οι συγκεκριμένες τράπεζες δεν θα μπορούν να δίνουν μερίσματα και μπόνους.
– Επιτάχυνση των πολιτικών σταθερότητας και ανάπτυξης, που περιλαμβάνει την γρήγορη εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων σε ότι αφορά υπηρεσίες, ενέργεια και εμπορικές συμφωνίες και γρήγορη υιοθέτηση προτάσεων ανάπτυξης όπως φορολογικές πρωτοβουλίες.
– Ολοκλήρωση της παρέμβασης στην Ευρωζώνη, δηλαδή να γίνουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου εφαρμόσιμες, μεγιστοποιώντας την επίδραση του EFSF, και επιταχύνοντας την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στα μέσα του 2012.
-Δημιουργία ισχυρής και ενοποιημένης οικονομικής διακυβέρνησης για το μέλλον, βασισμένης στις υπάρχουσες Συνθήκες. Με βάση το νομοθετικό πακέτο οικονομικής διακυβέρνησης, γνωστό ως “six pack” και το «Ευρωπαϊκό εξάμηνο», οι προτάσεις επιδιώκουν να ενοποιήσουν το ESM και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε ένα κοινό σύστημα διακυβέρνησης ενισχυμένης αποτελεσματικότητας.