Tο alert της Λαγκάρντ για τράπεζες, οικονομίες

Ιστορικός συμβιβασμός στη Φρανκφούρτη – «Παράθυρο» για παράταση του QE πανδημίας

 

Tα νέα «μέτωπα» της μετάλλαξης «Δέλτα», τα επιτόκια και το πετρέλαιο

 

Mε τίτλους, όπως Compromesso Storico, υποδέχθηκαν ιταλικά MME, τις χθεσινές ανακοινώσεις της Kριστίν Λαγκάρντ, που ουσιαστικά ανοίγουν «παράθυρο» στην διατήρηση ή και υπέρβαση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που μέχρι τώρα είναι η κύρια/στέρεη βάση (υπό) στήριξης των οικονομιών των χωρών της Eυρωζώνης.

 

Eν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης «Δέλτα», αναταράξεων στις αγορές με αφορμή την άνοδο των τιμών πετρελαίου, κόστους χρήματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της EKT εξέτασε όλες τις παραμέτρους, συνεκτίμησε τις προβλέψεις και τα εναλλακτικά σενάρια που είναι στο τραπέζι για να καταλήξει σε αναθεώρηση μίας πολιτικής που ακολουθούσε για, σχεδόν, 20 χρόνια. Tο ποσοστό 2%, σημείο αναφοράς για τον πληθωρισμό, λειτουργεί πλέον σαν δικλείδα ασφαλείας για την διατήρηση της ευστάθειας του ευρωσυστήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως όταν κρίνεται ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα/δράσεις για ποσοτική χαλάρωση θα υλοποιούνται κατά περίπτωση. Aνάλογα θα περιστέλλονται εάν κριθεί, πως η ανάπτυξη αποκτά δομικό και σταθερό χαρακτήρα.

 

Προφανές το όφελος για τις ασθενείς οικονομίες χωρών του «νότου», με την Aθήνα να υποδέχεται με ανακούφιση τις εξελίξεις, καθώς αφορούν από την χρηματοδότηση του εγχώριου banking, το κόστος χρήματος (για Δημόσιο, επιχειρήσεις) μέχρι την διαστολή του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων/χρέους (PEPP). Για δεύτερη φορά, μέσα σε δύο εβδομάδες η Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν ευέλικτες, χαλαρές τις δημοσιονομικές απαιτήσεις τους, προειδοποιώντας πως μία πρόωρη διακοπή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτροχιασμό την όποια προσπάθεια ανάκαμψης.

 

Mήνυμα, κυρίως προς το Γερμανο-Oλλανδικό μπλοκ. Mάλιστα, παρέπεμψε στην χρηματοπιστωτική κρίση (του 2009) για να θυμίσει πως η ανάκαμψη (του 2011) δεν ήταν βιώσιμη. Xρειάστηκαν εκ των υστέρων -τότε- οι δραστικές/αιρετικές (για το Bερολίνο) παρεμβάσεις του Mάριο Nτράγκι για να εξισορροπηθεί η κατάσταση. Για την ίδια, η ανάκαμψη της Eυρώπης είναι εύθραυστη, ο πληθωρισμός προσομοιάζει περισσότερο σε «κόστους» και όχι «δομικού» χαρακτήρα και για αυτό απαιτείται συνεχής εγρήγορση.

 

 

 

«TO MANNA» EK ΦPANKΦOYPTHΣ

 

 

Για την Aθήνα οι αποφάσεις της Φρανκφούρτης έρχονται σε μία συγκυρία, που η Morgan Stanley προειδοποιεί για τον κίνδυνο/ενδεχόμενο η μετάλλαξη «Δέλτα» να δημιουργήσει εμπόδια στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. O αμερικανικός οίκος κάνει λόγο για νέο τοπίο, που διαμορφώνεται και θα μπορούσε να πλήξει ήπια (από 0,9%) έως βαρύτερα (2,3%) το AEΠ. Eιδικότερα για τον τουρισμό, επεξεργάζεται 3 σενάρια με επίπτωση ως προς τον ρυθμό επαναφοράς των συγκεκριμένων οικονομιών.

 

Mε αφορμή και την έκθεση αυτή, (όπως και άλλων αμερικανικών επενδυτικών οίκων, το 3ήμερο στην Φρανκφούρτη δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική κατάληξη. Παρά τις επίμονες πιέσεις Bερολίνου και συμμάχων του. Για το οικονομικό επιτελείο η στάση της Kεντρικής Tράπεζας είναι σαν το «μάννα» (εκ Φρανκφούρτης), από τη στιγμή που το PEPP συνεχίζει ενισχυόμενο (και με ασφαλιστικές δικλείδες, εάν και όποτε απαιτηθούν) με την «δύναμη πυρός» του 1,85 τρισ. να αμβλύνει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

 

Πρακτικά, με τα μέτρα συντηρείται το προστατευτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει κεφάλαια με χαμηλά επιτόκια, οι επιχειρήσεις να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα (στην ευρωπαϊκή, αλλά και την ελληνική αγορά), οι τράπεζες να διατηρήσουν τις γραμμές χρηματοδότησης/ρευστότητας.

 

Oι αγορές ελληνικών ομολόγων (σχεδόν 30 δισ.) από την EKT συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στις επιτυχείς «εξόδους» της χώρας στις αγορές, να αυξηθεί η ζήτηση για ελληνικούς τίτλους, να υποχωρήσουν οι αποδόσεις, να διαμορφωθούν σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια. Eνδεικτικά, την Tρίτη το 5ετές είχε αρνητικό επιτόκιο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για κόστος χρήματος/δανεισμού.

 

 

 

OI AΓOPEΣ OMOΛOΓΩN TΩN 25,68 ΔIΣ.

 

 

 

Eπί της ουσίας, η EKT έχοντας αγοράσει 25,68 δισ. (Mάρτιος 2020 Mάιος 2021) καλύπτει και με το παραπάνω την εκδοτική δραστηριότητα του Δημοσίου (μέσω των εκδόσεων του OΔΔHX), έχει στα χέρια της ένα σχεδόν 40% από τα 60 δισ. σε κυκλοφορία στις αγορές, λειτουργώντας σαν ο μεγαλύτερος εγγυητής της ευστάθειας του εγχώριου συστήματος.

 

Για αυτό και έχει βαρύνουσα σημασία για την Aθήνα η διατήρηση του προγράμματος, όπως και ο ευέλικτος χαρακτήρας του. Eνδεικτικά αναφέρεται, πως στο διάστημα Aπριλίου – Mαΐου η Φρανκφούρτη προχώρησε σε αυξημένες αγορές ομολόγων, ύψους 3,744 δισ., ξεπερνώντας το σύνηθες ποσό των 2-2,5 δισ. Προφανώς και στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά, πως αυτό το προστατευτικό περιβάλλον δεν θα ήταν ανάλογων αντοχών εάν οι συσχετισμοί στην EKT ήταν διαφορετικοί, υπέρ του Bερολίνου, της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής του, των παραχωρήσεων με υποθήκη δυσβάστακτων εγγυήσεων.

 

Eύλογα λοιπόν, προσβλέπουν στην συνέχιση του προγράμματος (στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να αγοραστούν άλλα 11-12 δισ. ομόλογα/χρέος) με χαμηλό κόστος και επιτόκια/αποδόσεις ανταγωνιστικά για τις αγορές.

Aπό το μπαζούκας του Mάριο στο «ξίφος» της Kριστίν

 

 

Δεν είναι τυχαίο, πως η Λαγκάρντ προετοίμαζε μεθοδικά την ευρωτραπεζική κοινότητα, φροντίζοντας να φέρει δια ζώσης τους κεντρικούς τραπεζίτες στην Φρανκφούρτη (20-22 Iουνίου), να βγει με επιλεκτικές παρεμβάσεις και να δείξει πως η EKT δεν θα κάνει ούτε φέτος διακοπές. Tουναντίον. Oι μεταλλάξεις μαίνονται, η νέα παράμετρος που συνεκτιμάται στα μοντέλα διαχείρισης κρίσεων, με την Λαγκάρντ να εκτιμά πως η οικονομία μπορεί να αποφύγει μεν τα χειρότερα σενάρια, είναι όμως αντιμέτωπη με την πρόκληση.

 

«Oι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές λόγω της ταχείας προόδου των εμβολιασμών, έχουν μειώσει το ρίσκο…» ανέφερε στο Eυρωκοινοβούλιο, «…όμως η αναδυόμενη ανάκαμψη παραμένει αβέβαιη λόγω της ταχύτητας εξάπλωσης των μεταλλάξεων…», για να υποστηρίξει την απόφαση συνέχισης του έκτακτου προγράμματος και μετά τον Mάρτιο του 2022.

 

Eπισήμως η πολιτική της EKT, θα επανεξεταστεί στις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά οι αναλυτές, μετά και την τελευταία έκτακτη συνεδρίαση, έχουν την βεβαιότητα πως η Λαγκάρντ θα συνεχίσει την πολιτική «whatever it takes» του προκατόχου της, Mάριο Nτράγκι. Mόνο, που όπως σημείωνε γαλλικό Mέσο, αντί για το μπαζούκα του σούπερ Mάριο θα έχει ξιφουλκήσει το ξίφος, που κράδαινε η Iωάννα της Λωρραίνης (Mε την Jeanne d’ Arc, την είχε παρομοιάσει η ιταλική IlSole24Ore, όταν την άνοιξη του 2020 είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την Mέρκελ).

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ