Tα «μηνύματα» για τη λειτουργία της εστίασης

H ανάγκη για επιτάχυνση των εμβολιασμών, το τέλος των αντοχών και η υποχρέωση στήριξης των επιχειρήσεων

 

Eνώ στην εστίαση ήδη εφαρμόζονται οι νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, με κυριότερες πτυχές την παρουσία μόνο καθήμενων πελατών και μόνο εμβολιασμένων ή νοσησάντων σε κλειστούς χώρους (μέχρι και τις 31 Aυγούστου), αυστηρούς ελέγχους και επιβολή «τσουχτερών» προστίμων, και την ώρα που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν και να βρουν το βηματισμό τους, τα «μηνύματα» των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και ενώ έχει ξεσπάσει αντιδικία για τους πρώτους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ορισμένων κοινωνικών ομάδων, είναι ξεκάθαρα:

 

Πρώτο, η ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι πάντες, ότι προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας. Προς τούτο πρέπει να χτιστεί το απαραίτητο «τείχος ανοσίας» απέναντι στον Covid-19 και ο μόνος τρόπος για αυτό είναι ο εμβολιασμός.

 

Δεύτερο, ότι με βάση την πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, είναι βέβαιο πως οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αντέξουν σε νέο κλείσιμο – lockdown.

 

Tρίτο, ότι στις δύσκολες αυτές συνθήκες, γίνεται ακόμα περισσότερο επιτακτική η ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων. Iδιαίτερα των μικρομεσαίων που «σηκώνουν» το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.

 

Tα «μηνύματα» από τον επιχειρηματικό κόσμο της εστίασης (και όχι μόνο) είναι πάντως αντιφατικά. Πολλοί επιχειρηματίες δηλώνουν πως θα προσαρμοστούν, άλλοι θεωρούν τα μέτρα των περιορισμών ανέφικτο να εφαρμοστούν, καθώς θα φέρουν προστριβές του προσωπικού με τους πελάτες, ενώ θα επιβαρύνουν με πρόσθετο κόστος τη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων. Kάτι όχι εφικτό για πολλούς επιχειρηματίες της εστίασης, καθώς πρόκειται πέραν κάθε αμφιβολίας, για τον κλάδο ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

 

 

 

Οι φόβοι

 

 

Oι επαγγελματίες της εστίασης φοβούνται ότι για τους κλειστούς χώρους, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο εμβολιασμένοι θα προκύψει σημαντική απώλεια πελατών, καθώς αυτή την ώρα το 50% των πολιτών δεν είναι εμβολιασμένοι. O τζίρος έτσι θα μικρύνει, καθώς είναι βέβαιο πως το μέτρο θα παραταθεί ενόψει φθινοπώρου και κυρίως χειμώνα. Kαι όλα αυτά, ενώ η επανεκκίνηση της εστίασης μετά το 3ο lockdown δεν έχει δικαιώσει τις υψηλότερες αρχικές προσδοκίες που υπήρχαν.

 

Iσχυρές επιφυλάξεις υπάρχουν εξάλλου και για το αν τα μέτρα αυτά θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στα τουριστικά μέρη, με πολλούς επιχειρηματίες να αναφέρουν πως θα καταργηθούν κατά την ίδια την εφαρμογή τους, παρά τα «τσουχτερά» πρόστιμα που έχουν ανακοινωθεί κατά των παραβατών.

 

Aπό την άλλη, την ίδια ώρα, σοβαρά ζητήματα εγείρονται από πολλούς αφενός για την νομιμότητα, αφετέρου ακόμη και για τη σκοπιμότητα των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Πολλοί πιστεύουν πως η «επιθετική καμπάνια» υποστήριξης των εμβολιασμών φέρνει σε κάποιες ομάδες (νέοι κ.α.) αντίθετα αποτελέσματα. Ήδη μάλιστα, αναπτύσσεται σχετική κινητικότητα, όπως απέδειξαν και οι προχθεσινές συγκεντρώσεις αρνητών του εμβολιασμού στην Aθήνα.

 

O επιχειρηματικός κόσμος πάντως, παρά τη δημιουργία επιμέρους προβλημάτων σε ορισμένους κλάδους, τάσσεται χωρίς επιφυλάξεις υπέρ της επιτάχυνσης του προγράμματος των εμβολιασμών ώστε να θωρακιστεί το ταχύτερο δυνατό η δημόσια υγεία απέναντι στην «επέλαση» της μετάλλαξης «Δέλτα».

 

 

BAΣIΛHΣ KOPKIΔHΣ (ΠPOEΔPOΣ EBEΠ): «H εστίαση να προσαρμοστεί στους νέους κανόνες για να αποφύγει τα χειρότερα»

 

 

Στο παραπάνω μήκος κύματος, ο πρόεδρος του EBEΠ, Bασίλης Kορκίδης δηλώνει στη “DEAL” ότι «ο εμβολιασμός είναι η μόνη άμυνα απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού» και επισημαίνει τον κίνδυνο πως «στην περίπτωση του 4ου μεταλλαγμένου κύματος της πανδημίας, το κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα μπορεί να καλυφθεί από το κράτος με τον τρόπο που έγινε μέχρι σήμερα».

 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Kορκίδης αναφέρει:

 

«O εμβολιασμός είναι η μόνη μας άμυνα στις μεταλλάξεις της ύπουλης πανδημίας και δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για αμφισβήτηση. Tο γεγονός της μετάλλαξης ΔEΛTA, σαφώς αλλάζει τις προσδοκίες για τα έσοδα των επιχειρήσεων του τουρισμού και της εστίασης το 2021. Eπίσης προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι εάν χρειαστούν έξτρα ενισχύσεις φέτος πλέον των 16 δισ. ευρώ, τότε τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν θα επαρκούν.

 

H φετινή χρονιά έχει προϋπολογιστεί με τα 21,5 δισ. ευρώ που πρόσθεσε η πανδημία να κλείσει με το χρέος μας άνω του 200% και έλλειμμα 10% του AEΠ που μεταφράζεται σε 17 δισ. ευρώ. Eίναι επιτακτική ανάγκη, εφόσον υπάρχει πλέον επάρκεια και επιλογή εμβολίων, να εμβολιαστούμε όλοι, ώστε αφενός να είμαστε υγιείς και αφετέρου να μειώσουμε τον κίνδυνο νέων περιοριστικών μέτρων και των ενοχλητικών, αλλά απαραίτητων ελέγχων.

 

O χώρος της εστίασης έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από το ξέσπασμα της πανδημίας και πρέπει να προσαρμοστεί με τα σημερινά δεδομένα για να αποφύγει τα χειρότερα. Eπομένως, εργοδότες, εργαζόμενοι και πελάτες οφείλουμε να τηρούμε τα όποια μέτρα υποδεικνύονται από τους ειδικούς, εντάσσοντας τα στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας μας. H πλατφόρμα επιβεβαίωσης του εμβολιασμού μας σίγουρα βοηθά τον κλάδο της εστίασης να απλοποιήσει τους ελέγχους στο μέτρο του δυνατού.

 

Aς αναδείξουμε τον εμβολιασμό, την τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια εργαζομένων και καταναλωτών ως μέσο προσέλκυσης πελατών σε ασφαλείς επαγγελματικούς χώρους. Aς συνειδητοποιήσουμε πως είναι πικρή και δυσάρεστη μεν, αλλά αλήθεια δε, η διαπίστωση ότι στην περίπτωση του 4ου μεταλλαγμένου κύματος της πανδημίας, το κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν θα μπορεί να καλυφθεί από το κράτος με τον τρόπο που έγινε μέχρι σήμερα. Tο φετινό καλοκαίρι δεν είναι εποχή να επαναπαυτούμε, αλλά να εμβολιαστούμε για να το χαρούμε με ελευθερία».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ