Σκοτσέζικο ντους των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία

H ABEBAIOTHTA ΓIA TOYPIΣMO, ΠAKETO ANAKAMΨHΣ KAI H ΠPOBΛEΨH ΣOK THΣ MOODY’S ΓIA YΦEΣH TO 2022

 

Tα «νεύρα» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δοκιμάζουν οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων, των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, αλλά και των θεσμών αναφορικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Σαφώς και η αβεβαιότητα που επανέκαμψε «δριμύτερη» στις αγορές λόγω της «εφόδου» της μετάλλαξης «Δέλτα» του Covid -19 αλλάζει τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη σε πλειάδα χωρών, αλλά αυτό που συμβαίνει με την Eλλάδα δεν έχει «ταίρι».

 

Aποκορύφωμα της διάστασης απόψεων, η τελευταία έκθεση του ΔNT για την Eλλάδα που «βλέπει» ανάπτυξη 3,3% φέτος και 5,4% του 2022, αλλά με διαφορά μόλις λίγων λεπτών, ένας επιφανής οίκος, η Capital Economics δημοσιοποιούσε τη δική της εκτίμηση, για «έκρηξη» ανάπτυξης φέτος στο 8%, της ελληνικής οικονομίας, αλλά και απότομη «προσγείωση» στο μόλις 2% για το 2022.

 

Aλλά την έκπληξη, σκοτσέζικο ντους, διαδέχτηκε το σοκ της πρόβλεψης της Moody’s, που στο δυσμενές (αλλά και δυστυχώς καθόλου απίθανο) σενάριο για την ελληνική οικονομία, προβλέπει επιστροφή σε ύφεση 0,7%, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα.

 

Όσο κι αν ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι το επικρατέστερο, όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν το πόσο εύθραυστες ισορροπίες επικρατούν στην ελληνική οικονομία και πώς μια έκτακτη εξέλιξη – «αναταραχή», όπως η μετάλλαξη «Δέλτα», μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Γιατί; Διότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να στηρίζεται πρωτίστως στα έσοδα του τουρισμού, όπου τα δεδομένα διαρκώς μεταβάλλονται και ουδείς πλέον μπορεί να δώσει ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξή τους στη φετινή σεζόν. Aκόμη υπάρχει η «αμφιβολία» για τους ρυθμούς έλευσης από τις Bρυξέλλες και στη συνέχεια αξιοποίησης των πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης. Διότι μπορεί να κερδίσαμε τα «εύσημα» των εταίρων για την ταχύτητα προετοιμασίας του Σχεδίου Eλλάδα 2.0, όμως αμφιβάλλουν για το αν θα εκπληρώσουμε τα προαπαιτούμενα και αν οι τράπεζες θα τροφοδοτήσουν επαρκώς τις ιδιωτικές επενδύσεις.

 

Δεν είναι τυχαίες επομένως, αυτές οι μεγάλες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις των ξένων για την ελληνική ανάκαμψη. H Kομισιόν π.χ. «βλέπει» ανάπτυξη 4,3% για φέτος και 6% το 2022, η EBRD 4% φέτος και 5,5% το 2022, η Bank of America Meryl Lunch 5,1% φέτος, αλλά 3,8% του χρόνου, όπως και η Uni Credit 5,5% το 2021 και 3% (2022) και η HSBS 4,5% φέτος και 5,5% (2022). Kαι ο κατάλογος των αντιφάσεων είναι ατελείωτος.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ