Η πληρότητα δεν ξεπερνά το 40%
Αντιμέτωπα με την πανδημία βρίσκονται περίπου 33.000 μικρά τουριστικά καταλύματα, η πλειονότητα των οποίων καταγράφει πληρότητα που δεν ξεπερνά το 40%.
Στον μειωμένο τζίρο των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων που ξεπέρασε το 70% σε σχέση με το 2019 έρχεται να προστεθεί και η σημαντική πτώση που σημειώνεται μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο στόχος είναι το 40% των εσόδων του 2019.
Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονται σε προορισμούς που εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τον εισερχόμενο τουρισμόκαι δη από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, καθώς, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, φέτος άνοιξαν όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες στους επισκέπτες τους, έχοντας το περιθώριο να μειώσουν τις τιμές τους και να ανταγωνιστούν τα μικρότερα καταλύματα.
Η πληρότητα στα μικρά τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, στους οποίους υπάρχουν μεγάλες μονάδες, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, δεν ξεπερνά το 40%. Αντίθετα, καλύτερες είναι οι επιδόσεις σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε νησιά που βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα, όπως η Θάσος, όπου δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία, με την πληρότητα των καταλυμάτων να φτάνει το 70%-80%.
Ένα μεγάλο ποσοστό των ενοικιαζόμενων δωματίων έχει ενταχθεί στα προγράμματα «Κοινωνικός Τουρισμός» του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και «Τουρισμός για όλους» του υπουργείου Τουρισμού, επιχειρώντας να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και να καλύψει ένα μικρό μέρος των απωλειών.