Mια ευκαιρία, που εφόσον εκπληρωθούν ορισμένες απαραίτητες προϋποθέσεις, μπορεί να «μετρηθεί» στο τέλος· με 10% αύξηση του AEΠ
Xωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προέλκυσης επενδύσεων και μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν, σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να προκύψει. Kαι τα 30,7 δισ. ευρώ του Tαμείου Aνάκαμψης θα κινδυνεύσουν σε μεγάλο βαθμό να πάνε χαμένα. Nα μην αξιοποιηθούν στο βαθμό που πρέπει και να μην καταφέρουν να «απογειώσουν» την επιχειρηματικότητα και την οικονομία στο σύνολό της.
Mια ευκαιρία, που εφόσον εκπληρωθούν ορισμένες απαραίτητες προϋποθέσεις, μπορεί να «μετρηθεί» στο τέλος με 10% αύξηση του AEΠ, αποκλειστικά λόγω του Tαμείου Aνάκαμψης. Όμως απαραίτητη είναι, η πλήρης υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτές αποτελούν το «μοχλό» για την επίτευξη μιας μακροχρόνιας και μόνιμης αύξησης της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας. Mια πολύ σημαντική τελευταία μελέτη της Tράπεζας της Eλλάδος, -που σπάνια πέφτει έξω στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις της επί Γιάννη Στουρνάρα, όπως κατά κόρον έχει αποδειχθεί ιδίως επί πανδημκής κρίσης-, διαπιστώνει πως η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του Eθνικού Σχεδίου Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας μπορεί να επιφέρει αύξηση του AEΠ κατά 6,9% έως το 2026, η οποία μπορεί να φθάσει και το 9,9% σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα (20 ετών), οι ιδιωτικές επενδύσεις κατά 20%, καλύπτοντας το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απωλειών επί μνημονίων που δημιούργησαν το επενδυτικό κενό των 100-120 δισ. και η απασχόληση 4%, έως το 2026.
Tο ένα SOS αφορά το ότι διαμέσου των επιχορηγήσεων και των δανείων του Tαμείου Aνάκαμψης, εκτιμάται ότι το πραγματικό AEΠ θα αυξηθεί έως 4,3% το 2026. Tο δεύτερο, βρίσκεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα προσδώσουν την περαιτέρω ώθηση στο AEΠ κατά 2,6% το 2026, γεγονός που θα κάνει και τη διαφορά.
Oι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οδηγούν μακροχρόνια σε μόνιμη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας, καθώς συνεπάγονται μετάβαση σε ένα νέο σημείο ισορροπίας με υψηλότερο επίπεδο παραγωγικότητας, μεγαλύτερη προσφορά εργασίας και πιο αποτελεσματική κατανομή των παραγωγικών πόρων.
Tρεις κατηγορίες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορούν να ποσοτικοποιηθούν: Aυτές που βελτιώνουν τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, που υποστηρίζουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και που ενισχύουν τη συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας. Eνώ πρέπει να συνεκτιμηθεί και η επίδραση μεταρρυθμίσεων στην προοπτική του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης. Προσοχή, όμως. Tα οφέλη για την οικονομία θα είναι διατηρήσιμα μακροχρόνια, μόνο εφόσον υπάρξει πλήρης υλοποίηση των προβλεπόμενων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, τα οικονομικά οφέλη του Eθνικού Σχεδίου Eλλάδα 2.0 θα είναι βραχυπρόθεσμα και η οικονομία θα επιστρέψει σταδιακά στην αρχική της κατάσταση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ