Ποιοι οι δικαιούχοι
Προσκλητήριο στους ευάλωτους δανειολήπτες με δάνειο που φέρει ως εγγύηση την πρώτη κατοικία, οι οποίοι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν την οδό της πτώχευσης, απευθύνει το υπουργείο Οικονομικών και τους καλεί να ενταχθούν στη ρύθμιση των 240 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και των 420 δόσεων για τα χρέη προς τις τράπεζες. Σύμφωνα με την Realnews η ένταξη των εν λόγω νοικοκυριών στη ρύθμιση εξυγίανσης συνεπάγεται δύο οφέλη: αφενός, τη μηνιαία και για 5 έτη επιδότηση της δόσης από 70 έως 210 ευρώ από το Δημόσιο, αφετέρου την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό της δόσης -πλην της επιδότησης- που θα πληρώνει ο δανειολήπτης από τη μηνιαία δόση θα καταβάλλεται κανονικά χωρίς διακοπή άνω των 3 μηνών. Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στη Realnews ότι οι δανειολήπτες που θα μπορούσαν -δυνητικά- να επωφεληθούν από τη ρύθμιση εξυγίανσης με κρατική επιδότηση της δόσης για 5 χρόνια ξεπερνούν τους 60.000. Η περίμετρος αυξάνεται αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι, πέραν των ευάλωτων, όπως τα ορίζει ο νόμος της δεύτερης ευκαιρίας, οικονομικά νοικοκυριών, την ένταξή τους στη ρύθμιση μπορούν να αιτηθούν και οι υπόλοιποι δανειολήπτες, με τη διαφορά ότι δεν θα λάβουν κρατική επιδότηση και ο αριθμός των δόσεων θα περιορίζεται σε συνάρτηση με το ύψος της συνολικής περιουσίας τους (εισοδήματα, ακίνητα κ.λπ.).
Για να μπορεί ο δανειολήπτης να επιδοτηθεί από το ελληνικό Δημόσιο με το επίδομα στέγασης, θα πρέπει να πληροί τα εξής οικονομικά κριτήρια: Να έχει ετήσιο εισόδημα, δηλωθέν στην εφορία, από 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 21.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια. Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ (για μονοπρόσωπο νοικοκυριό) και τα 180.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.
Η διαδικασία
Από τη στιγμή που ένας δανειολήπτης στεγαστικού, καταναλωτικού, επαγγελματικού ή άλλης μορφής δανείου έχει βάλει ενέχυρο την πρώτη κατοικία και πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο προνομιακό καθεστώς της κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης για 5 έτη, οι τράπεζες θα προχωρήσουν τη ρύθμιση του δανείου του, οι δόσεις του οποίου δύναται -εφόσον βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομικά κατάσταση- να φτάσουν και τις 420. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν -πλην των οικονομικών κριτηρίων- και τυχόν άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο δανειολήπτης, το ελληνικό Δημόσιο θα βγάζει τον λογαριασμό της μηνιαίας δόσης που θα επιδοτεί. Το εύρος της κρατικής επιδότησης κυμαίνεται από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ τον μήνα. Το επίδομα θα καταβάλλεται από το Δημόσιο για 5 χρόνια, δίνοντας τη χρονική δυνατότητα στον δανειολήπτη να αυξήσει το εισόδημά του και, όταν σταματήσει η επιδότηση της δόσης, να επανέλθει στην κανονικότητα ή να προχωρήσει (εφόσον συνεχίζει να μην αντέχει το βάρος της δόσης) σε πώληση του ακινήτου.