Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει οικονομικές κυρώσεις σε όποιο κράτος – μέλος θέτει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη, περιφρονώντας τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις, της ξεκαθαρίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.
Σε άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα», ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει επίσης πως όποιες κυβερνήσεις προσπαθήσουν να παραπλανήσουν τους εταίρους τους με πλασματικές στατιστικές θα τιμωρείται με βαρύ πρόστιμο.
Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, όταν αρχίσει να ισχύει η νέα νομοθεσία, προς το τέλος του τρέχοντος έτους, η Ε.Ε. θα διαθέτει πλέον ένα πολύ ισχυρότερο πλαίσιο για την πρόληψη των οικονομικών σφαλμάτων τα οποία επισκίασαν το πρόσφατο παρελθόν. «Θα είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα δημόσια οικονομικά των κρατών – μελών, ιδιαίτερα το επίπεδο χρέους πολύ πιο προσεχτικά και σε πιο πρώιμο στάδιο. Αυτό θα περιλαμβάνει τη συντονισμένη εξέταση των οικονομικών πολιτικών και των προϋπολογισμών στο πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, πριν από την έγκρισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια», αναφέρει.
Παράλληλα, ο κ. Ρεν επισημαίνει ότι «όταν η ανικανότητα ή η απερισκεψία της x κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την εργασία και τις αποταμιεύσεις των πολιτών στη χώρα y, οι πολίτες αυτοί μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα μπορούν να καλούν την κυβέρνηση x να λογοδοτήσει και μάλιστα δημοσίως».
Το κυριότερο δίδαγμα από την κρίση κατά τον Επίτροπο είναι ότι οι κυβερνήσεις πλέον της Ε.Ε αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις με την ίδια σοβαρότητα, με την οποία αναλαμβάνουν και τις εθνικές τους ευθύνες.