Πως θα «αποζημιωθούν» όσοι έχασαν τις δουλειές τους
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, σχετικά με το τι ισχύσει με τους πυρόπληκτους εργαζόμενους, και πώς θα λάβουν την αποζημίωσή τους οι πληγέντες.
«Σε σχέση με τους εργαζόμενους, ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα του τι θα συμβεί, πολλές επιχειρήσεις έχουν πάθει ζημιές και θα κλείσουν. Πιθανολογώ ότι οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων θα βγουν σε αναστολή εργασίας. Έχουν εκδοθεί αποφάσεις από τα δικαστήρια, ότι όταν υπάρχει ανωτέρα βία δεν καταβάλλεται η αποζημίωση απόλυσης. Φαντάζομαι πως σε αυτές τις περιπτώσεις θα προσεγγιστεί το θέμα με κάποια αποζημίωση από το κράτος, όπως έγινε και με τον κορωνοϊό, ώστε να σταθεί η πολιτεία δίπλα στους εργαζόμενους. Αν μια επιχείρηση ήταν ασφαλισμένη, τότε οι εργαζόμενοι θα πάρουν την αποζημίωση απόλυσης αν η επιχείρηση σταματήσει να έχει δραστηριότητα», είπε η κ. Νούκα.
«Θα γίνει καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις, θα πάρουν αποζημιώσεις οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Θα πάρουν προκαταβολές. Θα υπάρχει αναστολή στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για έξι μήνες. Θα δοθούν 600 ευρώ για όσους έχουν πάθει ζημιές στην πρώτη τους κατοικία, 600 ευρώ έξτρα στους πολύτεκνους, και 600 ευρώ για κάθε μέλος ΑμεΑ μιας οικογένειας. Επίσης θα δοθούν 6.000 ευρώ για την αντικατάστασης οικιακού εξοπλισμού και 4.500 ευρώ για όσους τραυματίστηκαν σε αυτές τις συνθήκες», συνέχισε η ίδια σχετικά με τις επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά.
Σχετικά με τι διαδικασία των αποζημιώσεων, η κ. Νούκα εξήγσε ότι «Εχθές, όπως ακούσαμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρχει δαιδαλώδης γραφειοκρατία στη διαδικασία. Θα γίνεται μια αίτηση, θα δίνεται ένα ποσό των χρήματων, και όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή θα δίνεται το υπόλοιπο της αποζημίωσης που δικαιούται μια επιχείρηση ή ένας πληγέντας. Τα πρώτα χρήματα θα δοθούν με μια απλή αίτηση. Υπάρχουν ήδη έτοιμες πλατφόρμες, και οι επιχειρήσεις έχουν περάσει τα βασικά στοιχεία τους. Τα εργαλεία που υπήρχαν για την αποζημίωση των πληγέντων από τον κορωνοϊό, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αυτή την περίπτωση».
«Αυτά είναι τα τακτικά μέτρα για τους πληγέντες, σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Είναι ήδη νομοθετημένα. Σαφώς θα υπάρχουν και νέες παρεμβάσεις. Πιθανολογώ ότι τα παραπάνω θα είναι η πρώτη προσέγγιση αντιμετώπισης της κατάστασης. Οι ασφαλιστικές εταιρίες, θα πρέπει να δώσουν και αυτές άμεσα τις αποζημιώσεις. Εποπτεύων αρμόδιος φορέας είναι το υπουργείο Ανάπτυξης», τόνισε η κ. Νούκα.
«Στο Μάτι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση με τις αποζημιώσεις. Οι άνθρωποι κατάφεραν να πάρουν τα χρήματά τους πριν από 1 – 1,5 χρόνο, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως», κατέληξε κλείνοτας.