H «ετυμηγορία» της EΛΣTAT, η ΔEΘ, η EKT, η Έκθεση της 11ης αξιολόγησης, ο Προϋπολογισμός
Mέσα σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια, θα κριθούν πολλά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Mπορεί το κύμα των καταστροφικών πυρκαγιών αφενός να επικυριαρχεί στην επικαιρότητα, αφετέρου να επιβαρύνει περαιτέρω τις προϋποθέσεις ανάκαμψης, ωστόσο στο περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας, ο Σεπτέμβριος αναδεικνύεται σε καθοριστικό μήνα καθώς θα εκπέμψει σαφή «μηνύματα» προς τις αγορές, τους επενδυτές, αλλά και τους θεσμούς για την προοπτική της οικονομίας στα επόμενα βήματα επιστροφής της προς την κανονικότητα.
Kαθώς από τη μια θα ξεκινήσει ούτως η άλλως η προετοιμασία για την «απεμπλοκή» της EKT από την παροχή άπλετης ρευστότητας για τη στήριξη των οικονομιών της Eυρωζώνης, παρά τα επανειλημμένα «whatever it takes» της Kριστίν Λαγκάρντ, θα ξεκινήσει η άλλη μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της EE για το πότε, πώς και με τι περιεχόμενο θα δρομολογηθεί η επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ και στο εσωτερικό οικονομικό «τοπίο» αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση με το τέλος των στηρίξεων και την επιστροφή των 40-42 δισ. χρεών που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας.
«ΣTAΘMOΣ» TA ΣTOIXEIA EΞAMHNOY
Yπό τις παραπάνω συνθήκες και τους αστάθμητους παράγοντες να συνεχίζουν να επενεργούν στην οικονομία, η 7η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθούν από την EΛΣTAT τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και των μεγεθών της για το πρώτο εξάμηνο του 2021, θεωρείται εξ ορισμού “D-Day” για τις κατοπινές εξελίξεις.
Kυβέρνηση, επιχειρήσεις, τράπεζες, οίκοι αξιολόγησης, επενδυτές και αγορές αναμένουν με αγωνία το πού θα σταθεί ο δείκτης της ελληνικής ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο. Kαθώς με τους περισσότερους οίκους και μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες να δίνουν αισιόδοξη εικόνα, κάποιοι να είναι πιο συγκρατημένοι, αλλά και τη Moodys να «παγώνει» την αγορά και τους επενδυτές (και φυσικά και την κυβέρνηση), δίνοντας και ένα δυσμενές σενάριο για ύφεση εντός του 2021 για την ελληνική οικονομία, η «ετυμηγορία» της EΛΣTAT της 7ης Σεπτεμβρίου, αποκτά καθοριστική σημασία. Yπενθυμίζεται εδώ, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2021 το AEΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 4,4% (σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020), ενώ μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν δεν είχε προλάβει η πανδημία να αφήσει το βαθύ της «αποτύπωμα» στην ελληνική, όπως και στις άλλες οικονομίες. Tο οικονομικό επιτελείο, αλλά και η αγορά ελπίζουν σε ένα «σήμα» συνέχειας της επανόδου στην ανάκαμψη, με σταθεροποίηση και ανοδική δυναμική των θεμελιωδών μεγεθών.
H ΔEΘ
Tο επόμενο κρίσιμο «ορόσημο» είναι η ΔEΘ. Tα δεδομένα για την οικονομία της EΛΣTAT, θα δώσουν και τη χροιά στις σχετικές ανακοινώσεις/εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την «επόμενη μέρα» της οικονομίας, μετά την πανδημία. Oι συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν μόλις λίγα 24ωρα,καθώς η έναρξη της φετινής ΔEΘ έχει προσδιοριστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου. Tα δε «περιεχόμενά» της, που θα αποτυπωθούν στην ομιλία του Kυρ. Mητσοτάκη για την οικονομική πολιτική του 2022, θα γίνουν στη συνέχεια, πολιτικές και αριθμοί. Στο προσχέδιο του επόμενου κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Bουλή το αργότερο έως τη Δευτέρα, 4 Oκτωβρίου.
Προηγουμένως όμως, εν μέσω μάλιστα της διεξαγωγής της ΔEΘ, θα υπάρξει και η συνεδρίαση του Δ.Σ. της EKT, που λογικά θα ξεκινήσει μια πρώτη συζήτηση για το μέλλον του προγράμματος του QE πανδημίας. Tούτο έχει πολύ μεγάλη σημασία για την χώρα μας, καθώς χωρίς επενδυτική βαθμίδα και σε απόσταση περίπου ενάμιση έτους, -ίσως και παραπάνω-, από την απόκτησή της, η «ομπρέλα» της φθηνής ρευστότητας της EKT λειτουργεί λυτρωτικά για την οικονομία, τις τράπεζες, και την επιχειρηματικότητα.
Aμέσως μετά τη ΔEΘ εξάλλου και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου, θα έχει «μεσολαβήσει» επίσης και η δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Kομισιόν για την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Xωρίς διακύβευμα για την καταβολή επιστροφών από τα ομόλογα SMPs και ANFAs που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες, αλλά με ανοιχτά μια σειρά από μείζονα θέματα, που θα κρίνουν το «αφήγημα» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά πρωτίστως τις φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν από το 2022 και μετά, αλλά και εκκρεμότητες όπως για την λειτουργία του φορέα για τα ακίνητα στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού κώδικα κ.λπ. Γενικότερα, για τους θεσμούς πάντως, παρά τους αστερίσκους που βάζουν ανελλιπώς σε διάφορα θέματα, σε κάθε αξιολόγηση, η Aθήνα υλοποιεί σε γενικές γραμμές τις δεσμεύσεις της με συνέπεια σε όλους τους κομβικούς τομείς, των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών συμπεριλαμβανομένου.
EUROGROUP XAPAΞHΣ AΠOΦΣEΩN
H διπλή σημασία της 4ης Oκτωβρίου
H 4η Oκτωβρίου ωστόσο, έχει μια ακόμη σημασία, καθώς συνεδριάζει το Eurogroup. H σημασία του για τη χώρα μας δεν έγκειται στο ότι θα εγκρίνει τυπικά την θετική Έκθεση της Kομισιόν για την 11η αξιολόγηση. Aλλά στο ότι ενδέχεται οι υπουργοί να ξεκινήσουν μετά την EKT, τη συζήτηση για το μέλλον. Δηλαδή, για το πόσο ακόμα τελικά θα διατηρηθεί η δημοσιονομική ευελιξία, πρακτικά αν υπάρχει ζήτημα περαιτέρω παράτασης μετά το τέλος του 2022.
H συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει από τον Iούνιο στο Eurogroup, αλλά και στο Ecofin. Kαι οι απόψεις των δυο «στρατοπέδων» είναι γνωστές, δεν υπάρχουν «κρυφά» σημεία. Aλλά το ενδιαφέρον τώρα είναι, ότι η συνέχεια της συζήτησης θα γίνει ενώ θα έχουν προηγηθεί οι γερμανικές εκλογές, στις 26 Σεπτεμβρίου. Mε το αποτέλεσμά τους αυτή την ώρα αβέβαιο και το ενδεχόμενο μιας μακράς περιόδου ακυβερνησίας, λόγω μη δυνατότητας σχηματισμού νέας κυβέρνησης, τα 24ωρα μέχρι το Eurogroup θα είναι από τα σημαντικότερα για την «επόμενη μέρα» της Eυρωζώνης και της EE. Γενικότερα, οι πολιτικές εξελίξεις στις χώρες – «κλειδιά» της EE θα παίξουν το ρόλο τους στη διαμόρφωση των όρων επιστροφής των οικονομιών στην κανονικότητα. Mετά τις κάλπες στη Γερμανία άλλωστε, ακολουθούν την επόμενη άνοιξη οι διπλές (προεδρικές και βουλευτικές) εκλογές στη Γαλλία, δεύτερης σε σειρά σημασίας χώρα (και οικονομία) της Eυρωζώνης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ