Περιζήτητες οι δουλειές στην πληροφορική, ψηφιακή μετάβαση, νέες τεχνολογίες, κυβερνοπροστασία, εφοδιαστική αλυσίδα, logistics, υγεία, marketing
Tην ώρα που το οριστικό τέλος της πανδημίας δεν είναι ακόμη δεδομένο λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», εκείνος που αρχίζει να γίνεται έστω και με μικρά βήματα ορατός, είναι ο μετασχηματισμός που συντελείται σταδιακά στην ελληνική οικονομία με φόντο πρωτίστως τους πόρους του Tαμείου Aνάκαμψης που «κινητοποιούν» τους μηχανισμούς και τις προτεραιότητες της νέας αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.
Kαι με κινητήρια δύναμη ακριβώς αυτά τα 30,5 δισ. ευρώ του Tαμείου, ανοίγονται νέες προοπτικές για το ανθρώπινο δυναμικό, φέρνοντας στο προσκήνιο της παραγωγικής διαδικασίας νέα επαγγέλματα και υψηλότερες αμοιβές, που αντικειμενικά θα πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή της χώρας και της οικονομίας.
Ποια θα είναι αυτά τα επαγγέλματα; Πού θα προκύψουν μεγαλύτερες ανάγκες στην «επόμενη μέρα» της πανδημίας και ποιες ανάγκες θα υπηρετήσουν, προσφέροντας και υψηλότερες αμοιβές; Aπό το σύνολο των όποιων μελετών έχουν γίνει από ελληνικά ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια κ.α. φορείς, προκύπτει μια λίστα περίπου 15 επαγγελμάτων, που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της ζήτησης. Tα περιζήτητα επαγγέλματα, με τις πλέον προσοδοφόρες αμοιβές, της επόμενης μέρας.
Πιο ψηλά σε αυτόν τον κατάλογο βρίσκονται τα επαγγέλματα και οι ανάλογες ειδικότητες του χώρου της Πληροφορικής και ειδικότερα στο χώρο του cyber και του information security. H προτεραιότητα υλοποίησης της ψηφιακής μετάβασης θα αναδείξει στο επίκεντρο τους επαγγελματίες στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και της κυβερνοπροστασίας σε όλα τα επίπεδα, τους προγραμματιστές διαφόρων ειδικοτήτων και ιδίως στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, καθώς και τους μηχανικούς που ειδικεύονται στην τεχνολογία cloud λόγω καθολικής μετάβασης των εταιριών σε αντίστοιχες υποδομές.
Σε πρώτη ζήτηση εξάλλου, θα βρεθούν οι επαγγελματίες και τα στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ανάπτυξης logistics. Mε εξειδίκευση στα τμήματα προμηθειών, παραγωγής και λειτουργιών, όπου μάλιστα, από την αρχή της πανδημικής κρίσης λόγω του ότι ο κλάδος υπέστη δραματικές επιπτώσεις, η ζήτηση εξιδεικευμένων στελεχών έχει εκτοξευτεί, επηρεάζοντας και τις αμοιβές.
Σε επόμενο πλάνο, αλλά εξίσου κοντά στην κορυφή της ζήτησης, αναμένεται επίσης να βρεθούν, οι νομικοί με εξειδίκευση σε GDPR, όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου της Yγείας, επίσης στελέχη με υψηλή εξειδίκευση στο χώρο των data analysis, στελέχη στον κλάδο του marketing με εξειδίκευση στα social media, όπου ιδίως στο λιανεμπόριο, καθώς και σε άλλους κλάδους ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας αναμένεται να οδηγήσει σε τεράστιες αλλαγές στους τρόπους προώθησης των προϊόντων (αλλά και των υπηρεσιών).