Αναβρασμός επικρατεί στην Ευρώπη με τον γαλλογερμανικό άξονα να προσπαθεί να βρει κοινά σημεία προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει την ΕΕ.
Είναι γνωστό άλλωστε πως η λύση της Γερμανίας είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της Γαλλίας. Η επιτακτικότητα όμως της ευρωπαϊκής λύσης φαίνεται και από τις απανωτές διαβουλεύσεις των Ευρωαπαίων, μια εκ των οποίων ήταν και η χθεσινή μίνι «Σύνοδος Κορυφής» η οποία ωστόσο ολοκληρώθηκε χωρίς καμία δήλωση.
Ο λόγος για την εσπευσμένη συνάντηση στη Γερμανία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και των κυρίων Τρισέ και Ντράγκι, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του ομόλογου του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, αλλά και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι περί ων ο λόγος συγκεντρώθηκαν στη Φρανκφούρτη αμέσως μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πως δεν τίθεται θέμα περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων του προσωρινού ταμείου Στήριξης, του γνωστού μας EFSF.
Δηλώσεις που εκλήφθησαν από τις αγορές και τους αναλυτές ως προάγγελος … αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Κυριακής αλλά και ως ένα ακόμα πισωγύρισμα στην υπόθεση της τελικής λύσης του ελληνικού και ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους.
Την κατάσταση επιδείνωσε μια ακόμα δήλωση της κυρίας Μέρκελ που νωρίτερα τόνισε πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να διστάσουν να προχωρήσουν ακόμη και σε δραστικές αλλαγές στους κανόνες ή ακόμη και στις Συνθήκες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση», για να συμπληρώσει πως για την ίδια αυτό το θέμα δεν είναι ταμπού. Ουσιαστικά δηλαδή «φωτογράφησε» τις προθέσεις της Γερμανίας να προχωρήσει άμεσα σε διαχωρισμό των «ικανών» από τους «ασθενείς» της Ευρώπης!
Όλα αυτά θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο μείζον θέμα της ευρωπαϊκής συνοχής και κυρίως της ευρωπαϊκής οικονομικής αναδιάρθρωσης, εξέλιξη που απειλεί πλέον να πλήξει και τη Γαλλία που ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης! Εξ΄ ου και η άμεση κινητοποίηση του Νικολά Σαρκοζί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η φρασεολογία και η … σημειολογία των όσων είπαν είτε προσερχόμενοι στη συνάντηση της Φρανκφούρτης, είτε λίγο πριν, οι εκ των «συνδαιτημόνων» της φράου Μέρκελ σε αυτό το… «τραπέζι εκτάκτου ανάγκης».
Ο μεν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι απευθύνθηκε στους ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι θα παρευρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Κυριακή. Ο κύριος βαν Ρομπάι χρησιμοποίησε εκφράσεις διόλου διπλωματικές, μιλώντας για οικονομική κατάσταση που επιδεινώνεται, ανάπτυξη που επιβραδύνεται λόγω και του προβλήματος χρέους και για απειλές προς τον τραπεζικό κλάδο». Και κάλεσε καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες «να αντιμετωπίσουν με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων όχι μόνο τα δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και την πρόκληση της διατηρήσιμης ανάπτυξης και της ανεργίας». Καταλήγει δε με μια δραματική έκκληση λέγοντας πως η ΕΕ «αντιμετωπίζει προκλήσεις που προκαλούν τρόμο κι ως εκ τούτου η Σύνοδος πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων»!
Για κρίσιμες στιγμές που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και για μια Σύνοδο που μπορεί να είναι αποφασιστική για το μέλλον της έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Και κάλεσε με τη σειρά του τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν «μια ξεκάθαρη και αποφασιστική απάντηση». Επειδή όμως έχει … εμπειρία από τις παρελκυστικές τακτικές του Βερολίνου έσπευσε να συμπληρώσει πως «η Σύνοδος ίσως να μην αποτελέσει τη λήξη όλων των προβλημάτων»!
Σε ανάλογο ύφος και η δήλωση του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ που τόνισε πως «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τα ευρωπαϊκά κράτη να προχωρήσουν μπροστά πέραν της ενίσχυσης της ενότητάς τους και η πολιτική βούληση να επιτευχθεί αυτό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας» …
Όλοι ουσιαστικά απευθύνουν έκκληση σε Μέρκελ και Σαρκοζί να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει και να δώσουν επιτέλους ένα τέλος στο δράμα και της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Μόνο που οι περισσότεροι φοβούνται πως το αποτέλεσμα της Συνόδου της Κυριακής θα είναι από αμφίβολο έως θολό. Κι αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα…