“Μεγάλη ευκαιρία” για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σε παρέμβαση του μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συζήτηση με θέμα : “Ενίσχυση φορέων και επιχειρήσεων μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης – Επιλεξιμότητες”, που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του Υπουργείου Οικονομικών στη ΔΕΘ (περίπτερο 15).
“Τα δάνεια αυτά είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην Ελλάδα και καλό είναι να τα αξιοποιήσουμε” τόνισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
Στη συζήτηση συμμετείχαν με φυσική παρουσία ο διοικητής της ειδικής υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας και ο διευθυντής του Τμήματος Χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Γιάννης Καλτσάς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις επιλεξιμότητες, στη διαδικασία, στους όρους και στους τρόπους με τους οποίους τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν στην επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Μαντζούφας υπογράμμισε ότι από τα περίπου 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν στην Ελλάδα, τα 17,8 θα είναι επιδοτήσεις σε διάφορα δημόσια έργα κυρίως για ψηφιοποίηση, πράσινη μετάβαση, κοινωνικά προγράμματα, ενώ “ένα μέρος των επιδοτήσεων θα διατεθεί αποκλειστικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα” για δράσεις, όπως η ψηφιοποίηση και η ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων.
Ανέφερε, επίσης, ότι, παραλλήλως, άλλα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι δάνεια για τη χώρα, τα οποία έχουν εξασφαλιστεί “με πολύ χαμηλό επιτόκιο” και αυτά θα διοχετευτούν από το Τ.Α., μέσω του τραπεζικού συστήματος “σε όλη την επιχειρηματικότητα, μικρή μεσαία και μεγάλη”, δίνοντας το πλεονέκτημα ενός πολύ χαμηλού επιτοκίου, “σε βιώσιμες, όμως, επενδύσεις”.
Από τους πόρους του Τ.Α. έχουν ήδη έρθει ήδη 4 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα 3,5 αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου.
“Θα χρηματοδοτήσουμε πέντε άξονες: πράσινη μετάβαση, ψηφιακό μετασχηματισμό, έρευνα και καινοτομία, εξωστρέφεια, μεγέθυνση ελληνικών επιχειρήσεων” δήλωσε ο κ. Ματζούφας και πρόσθεσε: “Σχεδόν, το σύνολο της επιχειρηματικότητας μπορεί να δει ότι βρίσκεται σε θέση να είναι επιλέξιμο, σε αυτές τις δράσεις”.
Ο κ. Ματζούφας υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το τραπεζικό σύστημα, επίκειται συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους έως πέντε δισ. ευρώ, “η οποία, με μόχλευση της ΕΤΕπ, θα οδηγήσει σε χαμηλού επιτοκίου δάνεια προς βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα”.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του τμήματος χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ, Γιάννης Καλτσάς επεσήμανε ότι το Τ.Α. είναι “μια έμπρακτη μορφή συμπαράσταση της Ε.Ε. προς της χώρες που επλήγησαν περισσότερο για τον κορονοϊό” και “μια μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη” και πρόσθεσε:
“Η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις πρώτες που πήραν έγκριση όσον αφορά το σχέδιο του Τ.Α. και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, η οποία ήρθε σε συμφωνία με την ΕΤΕπ, ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν οι ντόπιες επιχειρήσεις, αλλά και αυτές που θέλουν να έρθουν να επενδύσουν, σε συνεργασία και μαζί μας και με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα” τόνισε ο κ. Καλτσάς και συνέχισε:
“Η ΕΤΕπ θα εξετάζει τις επενδύσεις, χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης, έτσι ώστε τις επενδύσεις που κρίνει αξιόλογες – όχι μόνο όσον αφορά τη δυνατότητα να ορθοποδήσουν, αλλά και με κριτήριο ότι θα φέρουν οφέλη, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, την εργασία, τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε. – θα τις χρηματοδοτεί κατά το ήμισυ με δικά της κεφάλαια με το χαμηλό επιτόκιο που ήδη έχει, ενώ το άλλο μισό θα είναι, εκ μέρους της ελληνικής δημοκρατίας, η συμβολή του Τ.Α. με επιτόκιο κοντά στο μηδέν”.
Εκτίμησε, ότι ο καταμερισμός της διαχείρισης θα είναι η ΕΤΕπ να διαχειριστεί δάνεια προς τις μεγαλύτερες επενδύσεις και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να εστιάσει περισσότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις επιλέξιμες δράσεις.