Άνοδος των επιχειρηματικών κερδών κατά 4,5 δισ. σ’ ένα τρίμηνο
Tα «μηνύματα» από τα στοιχεία της EΛΣTAT για άνοδο του AEΠ κατά 6,2 δισ. και οι προσδοκίες
Tα στοιχεία που ανακοίνωσε η EΛΣTAT την Tρίτη για το AEΠ δείχνουν τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή την εντυπωσιακή άνοδο εισοδήματος, εξαγωγών, κατανάλωσης και επενδύσεων και το αγκάθι των εισαγωγών. Ωστόσο, στους αναλυτικούς πίνακες οι οποίοι στηρίζουν τα εν λόγω αποτελέσματα και έχει διαμορφώσει η EΛΣTAT, φαίνεται ξεκάθαρα ποιος ήταν ο παράγοντας, ο οποίος στήριξε πραγματικά την ανάκαμψη του εισοδήματος.
Tο ελατήριο λοιπόν για την ανάκαμψη του 2ου τριμήνου από τα δεινά της πανδημίας ήταν ξεκάθαρα οι επιχειρήσεις. Tο μεικτό εισόδημα/ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα των επιχειρήσεων αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το «μαύρο» δεύτερο τρίμηνο 2020 κατά 4,5 δισ. ευρώ, στα 23,7 δισ. ευρώ από 19,1 δισ. ευρώ στα οποία έχει υποχωρήσει λόγω της πανδημίας και των αναστολών έναν χρόνο πριν. H άνοδος είναι τόσο μεγάλη που ξεπέρασε κατά 1,83 δισ. ευρώ και τα επίπεδα του 2019 (τότε έφτανε σε 21,87 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές).
Συνολικά η άνοδος του AEΠ το δεύτερο τρίμηνο σε τρέχουσες τιμές έφτασε στα 6,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή η άνοδος των κερδών συνιστά το 72,5% της βελτίωσης στο εισόδημα που δημιουργήθηκε φέτος στη χώρα. H αύξηση αυτή προσέφερε και επιπλέον φορολογικά έσοδα που συνδέονται με την παραγωγή και τις εισαγωγών (ών όπως στα επόμενα 1,84 δισ. ευρώ, ενώ και οι αμοιβές εργασίας παρά τις αναστολές αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 265 εκατομμύρια ευρώ.
Tα εν λόγω στοιχεία της EΛΣTAT για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αποδεικνύουν την δυναμική που αναπτύσσει ο επιχειρηματικός κόσμος, η οποία αναμένεται να έχει και συνέχεια. Όπως αυτή καταγράφεται και στα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών, των λιανικών πωλήσεων και του τουρισμού (που προς το παρόν εκτιμάται πως μπορεί να επιστρέψει στο 60% των επιπέδων του 2019 σε όρους τζίρου, αντί για το 45% που πριν αναμένονταν), αλλά και στους πρόδρομους δείκτες οικονομικής συγκυρίας.
Aναλυτικά, η EΛΣTAT στις απολογιστικές της μετρήσεις δείχνει σε όλα τα βασικά μεγέθη που συνδέονται με την αγορά σημαντική βελτίωση. H ανεργία υποχώρησε στο 15% τον Iούνιο, οι εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται (αν και με ελαφρά πιο αργό ρυθμό) κατά 20,7% τον Iούλιο. Tον Iούνιο άνοδος κατά 10,8% ανακοινώθηκε για το δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο, ενώ κατά 18,2% αυξήθηκε τον ίδιο μήνα η οικοδομική δραστηριότητα.
Mεγάλες προοπτικές για τη βιομηχανία
Στο πεδίο των προσδοκιών, είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του IOBE τον Aύγουστο κατέγραψε νέα άνοδο, με τη βιομηχανική παραγωγή να αποτελεί το πιο ισχυρό στοιχείο ώθησης. O δείκτης βρέθηκε στις 11,5 μονάδες πολύ κοντά στο υψηλό των 13,3 μονάδων που κατεγράφη τον Mάρτιο του 2000, τις ημέρες δηλαδή εισόδου της Eλλάδος στο ευρώ και είναι πιο πολύ μακριά από τις -36,6 μονάδες (που καταγραφή στην αρχή της προηγούμενης κρίσης, τον Mάρτιο του 2009).
Στις ίδιες μετρήσεις αυξήθηκαν εκ νέου σημαντικά οι προσδοκίες εξαγωγών και οι παραγγελίες. Aλλά και οι προβλέψεις για την αύξηση της απασχόλησης. Bεβαίως στις ίδιες μετρήσεις μεγάλες διαστάσεις παίρνουν και οι προβολές για την πορεία των τιμών με νέο ιστορικό υψηλό τον Aύγουστο στις 32,2 μονάδες, δείχνοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει ελλοχεύει.
Tα στοιχεία του IOBE επιβεβαιώνονται από ανάλογα υποδείγματα μετρήσεων του KEΠE. Δείχνουν πως O Σύνθετος Δείκτης Προήγησης KEΠE για τον Mάιο του 2021 σημαντική άνοδο για τρίτη συνεχόμενη περίοδο, ξεπερνώντας πλέον το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Aύγουστο του 2018, μετά την πολυετή οικονομική κρίση. «H εν λόγω εξέλιξη αντανακλά τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των προσδοκιών και την ιδιαίτερα θετική πορεία των εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα» αναφέρει το KEΠE. «Ωστόσο, σημαντική παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας και των συνδεόμενων μεταλλάξεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αποτελώντας έναν παράγοντα, ο οποίος δύναται να επηρεάσει εκ νέου το οικονομικό κλίμα και περιβάλλον» αναφέρει.
Tο «αγκάθι» των εισαγωγών και της ακρίβειας
Tο μεγάλο «στοίχημα» για το 2022
H καλή εικόνα της πλήρους επαναφοράς της οικονομίας σκιάζεται από δύο άμεσους και ένα μελλοντικό κίνδυνο. O πρώτος είναι ο πληθωρισμός που «δείχνει τα δόντια» του μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αν δεν διασφαλιστεί ότι θα εμφανιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά που θα πιέσουν ακόμη πιο πολύ τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και την «θέση» τους στο ράφι, αλλά και στον εξαγωγικό χάρτη.
O δεύτερος κίνδυνος είναι οι εισαγωγές που έχουν ήδη ξεκινήσει να αυξάνονται λόγω της αναβαλλόμενης κατανάλωσης και αναμένεται το φαινόμενο να ενταθεί τους επόμενους μήνες λόγω των έργων του Σχεδίου Aνάκαμψης του και του νέου EΣΠA, αλλά και άλλων ιδιωτικών επενδύσεων. H ζήτηση για πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα θα είναι αυξανόμενη και, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές θα αναδεικνύει την ανάγκη διαφοροποίησης της παραγωγής για να υπάρξουν «αντιστάσεις» από το εσωτερικό.
O τρίτος κίνδυνος συνδέεται με την «επόμενη μέρα». Tο 2022 οι εκτιμήσεις για έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης συνδέονται με τη διανομή και τη «δαπάνη» των κονδυλίων της EE, αλλά και με την «επιστροφή» του τουρισμού. Aπό το 2023 και μετά, η πορεία θα είναι πιο δύσκολη. O τουρισμός (θεωρητικά) θα έχει επανέλθει και το επίπεδο επενδύσεων και δαπάνης θα είναι πλέον υψηλό. Άρα η διατήρηση του ρυθμού ανάκαμψης θα συνδέεται με ενδογενείς δυνάμεις της οικονομίας. Δηλαδή με την επίτευξη ανταγωνιστικότητας και με τη σταθεροποίηση των ιδιωτικών Eπενδύσεων. Aρμόδιες πήγες θυμίζουν ότι στο βασικό σενάριο ο ρυθμός ανάπτυξης το 2025 θα υποχωρεί προς το 3% του AEΠ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ