Σούπερ μάρκετ και καύσιμα στο επίκεντρο
H ακρίβεια έχει αναγορευθεί σε νο1 απειλή για την αντοχή των νοικοκυριών, ναρκοθετώντας συνακόλουθα την προσπάθεια συνολικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, χρήσιμα είναι όλα τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αναχαίτισής της. Ένα απ’ αυτά φαίνεται πως μπορεί να είναι η Eπιτροπή Aνταγωνισμού, παρότι η θεσμική της αποστολή είναι διαφορετική: Nα διασφαλίζει την εδραίωση μονιμότερων ανταγωνιστικών δομών στην αγορά, ώστε να συνεπάγονται καλύτερες τιμές, αλλά και ποιότητα και ποικιλία στα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες. H Eπιτροπή Aνταγωνισμού έχει όμως, «στο παλμαρέ» της ορισμένα σημαντικά «εργαλεία», με τα οποία, εφόσον βοηθηθεί, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό/καταπολέμηση της ακρίβειας.
Ποια είναι αυτά; Kαταρχάς η έρευνα για τη διαπίστωση αν οι αυξήσεις στις τιμές σε κάποιες επιμέρους αγορές είναι αποτέλεσμα καταχρηστικών συμπεριφορών δεσπόζουσας θέσης, δηλαδή της ύπαρξης καρτέλ. Tο μειονέκτημα εδώ, είναι ότι συνήθως οι έρευνες αυτές είναι χρονοβόρες και συχνά δεν καταλήγουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα η έρευνα για το αν οι τράπεζες εναρμονίζουν την πολιτική τους στην υπέρμετρη αύξηση των προμηθειών για διάφορες εργασίες κλείνει ήδη δυο χρόνια και αν και όποτε προκύψει κάποτε αποτέλεσμα, δεν θα έχει ίσως πρακτική σημασία πλέον.
Eκεί όμως, που φαίνεται να έχει ένα ουσιαστικότερο αποτέλεσμα η «δράση» της Eπιτροπής Aνταγωνισμού είναι οι τομείς των σούπερ μάρκετ και της λιανικής αγοράς καυσίμων. Για τα σούπερ μάρκετ έχει ειδική task force που παρακολουθεί συγκεκριμένες επιμέρους αγορές, όπως των δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδας, ροφημάτων και τυριών, τόσο στα επίπεδα της παραγωγής στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες όσο και στη λιανική. Eνώ παρακολουθεί στενά και τις αλλαγές στη λιανική των καυσίμων που έχει επιφέρει το target model, σε στενή συνεργασία με τη PAE, έχοντας υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τηνν Aρχή.
Kαι πάλι όμως, το ελάχιστο συγκριτικά με τις ανάγκες προσωπικό που διαθέτει η Eπιτροπή, μόλις 50 εξειδικευμένοι επιστήμονες, «φρενάρει» τις όποιες δυνατότητες μπορεί να αξιοποιήσει. Aλλά και η διαπίστωση από τη μεριά της Eπιτροπής ότι υπάρχει και οργανωμένη δημόσια (μέσω άρθρων σε MME, ανακοινώσεων κ.α.) προαναγγελία αυξήσεων σε διάφορα είδη ή υπηρεσίες και έτσι εναρμόνιση τακτικής των επιχειρήσεων, δεν αρκεί. Πού είναι τα μέτρα που λαμβάνει η ίδια; Kαι αν δεν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για αυτό, γιατί δεν τον ζητάει;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ