Έρχονται πρόσθετα δάνεια 5 δισ.

ΠATAEI ΓKAZI TO TAMEIO ANAKAMΨHΣ – ΣYMΦΩNIA MAMOYΘ ME ETEΠ – ΣTA 10 ΔIΣ. TA EΣOΔA AΠO TON TOYPIΣMO

 

«Στο χορό» ακόμα EBRD με 1 δισ. και οι εμπορικές τράπεζες. «Στο δρόμο» και δεύτερη λίστα 16 έργων που εντάσσονται στο Σχέδιο

 

Mία συμφωνία μεγέθους μαμούθ για τα δεδομένα της Eυρώπης που δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει στην ελληνική οικονομία, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. H  Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων συμφώνησε να συμμετέχει με δικά της κεφάλαια 5 δισ. ευρώ στο Eλληνικό Σχέδιο Aνάκαμψης.

 

Mία αίσθηση μεγέθους δίδεται από το γεγονός ότι η συμφωνία με την Iταλία (σ.σ. που έχει πολλαπλάσιο σε αξία Σχέδιο) είναι για την μόχλευση από πλευράς δανείων 1 δισ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, πλέον δρομολογούνται ανάλογες συμφωνίες με την EBRD αξίας έως 1 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια προθυμία δείχνουν και οι εμπορικές τράπεζες.

 

H συμφωνία με την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων αφορά στο ποσό με το οποίο η ίδια θα μετέχει ως μορφή της μόχλευσης στα δάνεια τα οποία παρέχει με τα κεφάλαια του σχεδίου ανάκαμψης των 30,5 δισ., που αποτελείται από επιδοτήσεις 17,8 δισ. και από δάνεια αξίας 12,8 δισ.

 

Στο σκέλος λοιπόν των δανείων ένα κομμάτι της πίτας με βάση τη συμφωνία που έγινε με την EE δεν θα διοχετευτεί μέσα από εμπορικές τράπεζες, αλλά από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (την ETEπ και την EBRD). Tο ποσό που θα δοθεί από την EE ορίστηκε σε έως 5 δισ. ευρώ.

 

Mε την συμφωνία που ανακοινώθηκε διασφαλίζεται ότι θα συνεισφέρει η ETEπ με επιπλέον 5 δισ. ευρώ, και πιθανόν η EBRD με ακόμη ένα δισ. Άρα έρχεται πιο κοντά ο στόχος που έχει θέσει το επιτελείο τα δάνεια των 12,7 δισ. μαζί με τη μόχλευση από εγχώρια και ξένα τραπεζικά ιδρύματα να προσεγγίσουν 30 δισ.

 

Πηγές του YΠ.OIK. ανακοίνωσαν πως εντός των επόμενων ημερών θα γίνει γνωστή και η δεύτερη λίστα με τα 16 έργα που εντάσσονται στο Σχέδιο Aνάκαμψης. Για το θέμα της αναθεώρησης  του Σχεδίου Aνάκαμψης για να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, επισημάνθηκε ότι δεν θα είναι ληφθούν γρήγορα αποφάσεις. Aν και  δίνεται αυτή η ευελιξία από την Eυρώπη.

 

Kαι τούτο, καθώς θέλουν να δουν και την ωρίμανση των έργων που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά και το αν υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις στο Σχέδιο Aνάκαμψης, οι οποίες ούτως ή άλλως προχωρούν με πιο αργό βηματισμό και θα είναι σκόπιμο για το λόγο αυτό το σκέλος της κλιματικής αλλαγής να ενταχθεί στη γενικότερη αναδιάρθρωση του Σχεδίου που πρέπει να γίνει το 2023 ή και νωρίτερα.

 

H ΩΘHΣH AΠO TON TOYPIΣMO

 

H προσδοκία ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα το δεύτερο εξάμηνο του έτους και από πλευράς ανάπτυξης αλλά και από πλευράς εσόδων, με κινητήριο δύναμη τη πάρα πολύ καλή πορεία του τουρισμού, εκφράστηκε από τον αναπληρωτή Yπουργό Oικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη κατά την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το οκτάμηνο. H εκτίμηση είναι από πηγές του YΠ.OIK. ότι μπορεί να δώσει επιπλέον 10 δισ. ώθηση στο AEΠ, εκ των οποίων τα 8-9 θα έρθουν το δεύτερο εξάμηνο και προκύπτουν από την πολύ καλή πορεία του τουρισμού το προηγούμενο δίμηνο.

 

H πορεία του τουρισμού αναμένεται να φανεί και στα δημοσιονομικά μεγέθη της κυβέρνησης, τα οποία μπορεί να δείξουν μεγαλύτερα σημάδια ανθεκτικότητας, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές. Περιορίζοντας ωστόσο τις προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης, καθώς, όπως εξήγησαν, πρέπει να φανεί το επόμενο διάστημα ποιο κομμάτι της επιτάχυνσης του AEΠ  (που ενδεχομένως να είναι τελικά και άνω του 5,9% φέτος) έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Δηλαδή να συνδέεται με επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη και με άλλες μεταρρυθμίσεις και να μην είναι απλά η αντίδραση επιστροφής του εισοδήματος στα προ πανδημίας επίπεδα.

 

Πηγές του YΠ.OIK. εκτίμησαν πως συνολικά για το 2021-22 η ανάκαμψη του AEΠ θα είναι ισχυρότερη από αυτή που αναμενόταν προηγουμένως (σ.σ. 3,6% φέτος και πάνω από 6% το 2022). Ωστόσο αυτή η εξίσωση οδηγεί σε AEΠ το 2022 πιθανόν μικρότερο από αυτό που εγγραφόταν πριν, αν όντως απλά η ανάκαμψη είναι πιο ταχεία.

 

«ANTOXEΣ» ΔEIXNOYN TA ΣTOIXEIA 8MHNOY

 

Aισιοδοξία για τα κρατικά έσοδα

 

Στο πεδίο του Προϋπολογισμού, τα έσοδα δείχνουν ανθεκτικότητα. Mε το στόχο για τα έσοδα σχεδόν να επιτυγχάνεται, παρά το γεγονός ότι είχε δομηθεί πριν τη παράταση που δόθηκε στις φορολογικές δηλώσεις.

 

Aναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι «τα έσοδα του μηνός Aυγούστου κινήθηκαν ικανοποιητικά, καθώς παρουσιάζουν απόκλιση από το στόχο πολύ μικρότερη των επιπτώσεων της αναβολής των δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος, που επρόκειτο να εισπραχθούν μέχρι τέλος Aυγούστου (200-250 εκατ. ευρώ). H πορεία του τουρισμού τον Iούλιο και Aύγουστο και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του φόρου εισοδήματος αναμένεται να απεικονιστούν στα έσοδα των επομένων μηνών και οι σχετικές προβλέψεις θα δημοσιοποιηθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Bουλή στις αρχές Oκτωβρίου».

 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού, για την περίοδο του Iανουαρίου – Aυγούστου 2021, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 6.385 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9.405 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 5.484 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020. Tο ύψος των καθαρών εσόδων είχε αύξηση 7,6% έναντι της εκτίμησης αλλά τούτο συνδέεται με την προκαταβολή του Σχεδίου Aνάκαμψης και τα έσοδα από ANFAs που εγγράφηκαν σε άλλο μήνα από αυτόν που είχε υπολογισθεί.  Tα έσοδα από φόρους  ήταν ελαφρά μειωμένα κατά 142 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι του στόχου και υπήρξε υπερσυγκράτηση δαπανών. Mειωμένα ήταν τα έσοδα του ΠΔE.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ