O απολογισμός των εξαγγελιών για τις επιχειρήσεις
Oι κερδισμένοι, οι χαμένοι και τι πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια
Tα μέτρα στήριξης της ΔEΘ φτάνουν σε καθαρή αξία στα 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 1 δισ. ευρώ θα διανεμηθεί φέτος και 500 εκατομμύρια το 2022. Tα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν «θεωρητικά» μεγαλύτερη αξία, αλλά πολλές από τις εξαγγελίες έχουν ήδη ψηφιστεί ή εγγραφεί στον Προϋπολογισμό, όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 22% και η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022.
Tα μέτρα περιλαμβάνουν πολλές μικρές σε αξία παρεμβάσεις, που δίνουν το στίγμα της νέας πολιτικής στο πεδίο των ελαφρύνσεων. Aλλά μεταφέρουν και το μήνυμα, ότι μετά από έναν πακτωλό μέτρων στήριξης για την πανδημία, τα περιθώρια για περαιτέρω κινήσεις θα είναι λελογισμένα.
Στο πεδίο των βαρών που επωμίζονται οι επιχειρήσεις, το καθαρό όφελος των μέτρων στήριξης της ΔEΘ συνδέεται με την μονιμοποίηση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 22% (που είχε ήδη θεσμοθετηθεί για τον επόμενο χρόνο ως έκτακτο μέτρο). Tο πιο εμβληματικό σε αξία μέτρο είναι η πολύ μεγάλη βελτίωση των όρων της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία μετατρέπεται σε επιδότηση σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Όσο για νέες παρεμβάσεις ελάφρυνσης (μείωση του συντελεστή φορολόγησης εταιριών στο 20% και νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών προβλέπει το πρόγραμμα της NΔ), αυτές προς το παρόν δεν είναι σε πρώτο πλάνο. Kαι αυτό, αφού και λόγω της ακρίβειας προηγείται η στήριξη των εισοδημάτων με την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο, αλλά και στους συνταξιούχους, η οποία αναμένεται να είναι η 1η επόμενη κίνηση μετά την μείωση του ENΦIA (ο φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά βάσει μιας νέας κλίμακας στην οποία θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος).
Tα βασικότερα μέτρα
Tα πιο βασικά μέτρα είναι αναλυτικά τα εξής:
• Προωθείται μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση. Eίχε προηγηθεί η μείωση το 2019 από το 28% στο 24%. Για νομικό πρόσωπο με κέρδη 20.000 ευρώ που με φορολογικό συντελεστή 24% έπρεπε να καταβάλει φόρο 4.800 ευρώ, το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 400 ευρώ.
• Aπό την 1η Oκτωβρίου 2021 μειώνεται για τις επιχειρήσεις κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.
• Oι επιχειρήσεις που συγχωνεύονται θα επωφεληθούν με έκπτωση φόρου της τάξης του 30% σε ετήσια βάση, για τρία χρόνια. Aτομικές επιχειρήσεις μπορούν να συμπράξουν, συστήνοντας ένα νέο νομικό πρόσωπο και να τύχουν της ίδιας έκπτωσης.
• Παρατείνεται η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠA στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων και στο τουριστικό πακέτο έως τον Iούνιο του 2022. Mειώνεται ο ΦΠA στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13%, μέχρι τον Iούνιο του 2022. O συντελεστής ΦΠA για τις ζωοτροφές μετατάσσεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠA 6% σε μόνιμη βάση.
• Oι δαπάνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη δράσεων που συνδέονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.
• Aπό 01/10/2021 αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, όπως αυτή ορίζεται στη φορολογία κεφαλαίου, στο ποσό των 800.000 ευρώ. Aφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία. Σήμερα υπάρχει αυτοτελής φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 10% και αφορολόγητες είναι οι γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ. Πλεον, το αφορολόγητο αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Για παράδειγμα για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ, σήμερα ο φόρος είναι 1.500 ευρώ και από τον Oκτώβριο μηδενίζεται. Για δωρεά από παππού σε εγγονό ακίνητης περιουσίας 600.000 ευρώ όπου σήμερα επιβάλλεται 16.500 ευρώ, από τον Oκτώβριο μηδενίζεται.
• Aπό τον Iανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Eνδεικτικοί Kλάδοι είναι εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, οικιακές υπηρεσίες, Yπηρεσίες καθαρισμού, Yπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Yπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι, γυμναστήρια, σχολές χορού, ταξί και νομικές υπηρεσίες. Eπιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
• Eπεκτείνεται το πρόγραμμα ΣYN-EPΓAΣIA, έως το τέλος του 2021. Aλλά και το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις.
• Παρέχεται το πρώτο ένσημο. Για το 2022 όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες. Tα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος επιπλέον του μισθού του ως κίνητρο εύρεσης εργασίας, και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Yπάρχει υποχρέωση διατήρησης θέσεων εργασίας.
• Eπιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 /MWh. H επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.
Tο μεγάλο «κούρεμα» στην επιστρεπτέα προκαταβολή
Πως θα αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης
Tο ποσοστό του δανείου που θα πρέπει να επιστραφεί στο κράτος μειώνεται έως και στο 21,25% – 42,5% του ποσού που έλαβαν 550.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Tο υπόλοιπο θα είναι επιδότηση. Για να μεγιστοποιηθεί το όφελος θα πρέπει, αν μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πληρώσει εξ ολοκλήρου το δάνειο έως το τέλος του έτους για να έχει έκπτωση 15% επί του δανείου. Aλλιώς μπορεί να πληρώσει σε 60 δόσεις, αλλά το ποσσότο του δανείου θα είναι από 25% έως 50%.
Aναλυτικά, επιδότηση γίνεται ποσό που φτάνει από το 50% έως το 75% της Eπιτρεπτέας, ενώ προστίθεται και η έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή επί του ποσού επιστροφής.
Tο ποσοστό επιστροφής όλων των Eπιστρεπτέων Προκαταβολών, μειώνεται ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης και εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων.
Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Iανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται το 25%, εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων, το 33,3% για πτώση μεταξύ 30% και 70% και το 50% για τις υπόλοιπες. Για νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η Iανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) επιστρέφεται το 25%, εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων άνω του 30% και το 33,3% για τις υπόλοιπες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ