Στα άκρα έχει φτάσει η κόντρα του γαλλο-γερμανικού άξονα ο οποίος δεν μπορεί να βρει κοινά αποδεκτή λύση για την κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη ολόκληρη.
Η γερμανική πλευρά επιμένει σε γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ η Γαλλία επιμένει στο «όχι» καθώς κάτι τέτοιο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη γαλλική οικονομία.
Εδώ και μέρες, έντονες ήταν οι φήμες οι οποίες ήθελαν τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής όχι μόνο να μην παίρνει μια οριστική απόφαση αλλά να αναβάλλεται κι όλας.
Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, φαίνεται πως διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά το αδιέξοδο και αποφασίστηκε να γίνει μια δεύτερη Σύνοδος Κορυφής η οποία θα συγκληθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.
Μετά τη συνομιλία της με τον Γάλλο Πρόεδρο η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε στους συνεργάτες της πως δεν έχει νόημα να πάει στη Σύνοδο της Κυριακής καθώς δεν πρόκειται να βρεθέι λύση.
Οι δύο ισχυροί της Ευρώπης, σε ότι αφορά στο ελληνικό ζήτημα, ζήτησαν να αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τραπεζών για ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, συζητούνται πέντε εναλλακτικά σενάρια, με το πιο επιθετικό να προβλέπει ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα στο μισό της αξίας τους, δηλαδή για ένα καθαρό haircut 50%.
Αυτό αντιστοιχεί σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες για τις τράπεζες, που φτάνουν μέχρι και το 80%. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να το δεχθούν οι τράπεζες.
Η Γερμανία και άλλα κράτη – μέλη τάσσονται υπέρ ενός μεγαλύτερου κουρέματος, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των τραπεζών, έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε κανονική χρεοκοπία.
Άλλες χώρες πάλι εμφανίζονται πιο διστακτικές, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και προτιμούν ένα εθελοντικό haircut.
Τέλος, κατά της λύσης της χρεοκοπίας τάσσεται και η ΕΚΤ.
Σήμερα Παρασκευή, Κομισιόν και ΔΝΤ θα παρουσιάσουν στο Eurogroup την έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι ακόμη και με μεγαλύτερο haircut, προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Διαβάστε επίσης: Στη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής η λύση χρέους