Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα…για το μέλλον της Ελλάδας καθώς εδώ και λίγη ώρα έχουν αρχίσει οι σκληρές διαπραγματεύσεις.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και ανατρέπονται συνεχώς. Οι ώρες κυλούν βασανιστικά για την Ελλάδα, καθώς επί τάπητος έχουν τεθεί για τη λύση του χρέους η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την ενίσχυση του EFSF.
Γκρίλλι για την επικίνδυνη αποστολή
Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διαπραγματευθούν μία μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών στο ελληνικό χρέος.
Τη λεπτή αυτή αποστολή αναλαμβάνει ο υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος Βιττόριο Γκρίλλι. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θέλει να αποκαλύψει λεπτομέρειες, για να μην επηρεάσει αρνητικά την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλο κούρεμα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε δώρα στις τράπεζες» δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ.
«Η διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει» συμπληρώνει ο Βέλγος ομόλογός του Ντιντιέ Ρέϊντερς. «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο καταστροφική απ΄ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα» εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε συνέντευξή του προς την κυριακάτικη έκδοση της λαϊκής εφημερίδας «Μπιλντ» που θα δημοσιευθεί αύριο ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιενς Βάϊντμαν δηλώνει ότι «η κρίση δεν μπορεί να λυθεί με συνεχή επέκταση του μηχανισμού στήριξης».
Επιπλέον κεφάλαια
Στο περιθώριο των σημερινών συναντήσεων Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειάζονταν επιπλέον κεφάλαια συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε μία πρώτη κίνηση θα πρέπει να τα αναζητήσουν οι ίδιες στην αγορά και αν δεν καταφέρουν να τα συγκεντρώσουν, τότε θα μπορούν να υπολογίζουν σε οικονομική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Δύο σενάρια για το κούρεμα
Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντύσσελντορφ κάνει λόγο για κούρεμα 60%, το οποίο θεωρείται απαραίτητο σύμφωνα με δεκασέλιδη έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έχει ήδη συντάξει η τρόϊκα.
Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωζώνη θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με επιπλέον 252 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τότε. Αντίστοιχες εκτιμήσεις επικαλείται και η βρετανική εφημερίδα FinancialTimes.
Σύμφωνα με την Handelsblattυπάρχουν δύο σενάρια για το κούρεμα. Το πρώτο προβλέπει ότι οι τράπεζες παραιτούνται από το 50% των απαιτήσεών τους και η Ελλάδα λαμβάνει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 114 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο να μειώσει το χρέος της από το 180% στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο οι τράπεζες παραιτούνται από το 60% των απαιτήσεών τους και το δεύτερο πακέτο παραμένει στα 109 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Στο περιθώριο των σημερινών συναντήσεων Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειάζονταν επιπλέον κεφάλαια συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε μία πρώτη κίνηση θα πρέπει να τα αναζητήσουν οι ίδιες στην αγορά και αν δεν καταφέρουν να τα συγκεντρώσουν, τότε θα μπορούν να υπολογίζουν σε οικονομική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
τελευταία ενημέρωση: 20:38
Τα σενάρια που θέλουν το κούρεμα του ελληνικού χρέους να ξεπερνάει το 50% φαίνεται πως διαβεβαιώνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, μετά και τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κάνουν λόγο για απώλειες των τραπεζών που παρέχουν πιστώσεις προς την Ελλάδα, μεγαλύτερες του προβλεπόμενου.
Συμφωνήσαμε χθες να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin.
Αλλά και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ επιβεβαίωσε τα περί συζητήσεων με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος ανέφερε πως η κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη εδώ και δύο χρόνια συνιστά «έναν αληθινό κίνδυνο» για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας.
«Θα συζητήσουμε στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας για μια πλήρη λύση στην κρίση. Είχαμε λάβει αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που χρησίμευσαν ως γύψος, για να κρατήσουν μερικές εβδομάδες», τόνισε κατά την άφιξή του στη σύνοδο ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να δεχθούν απώλειες 50% στους ελληνικούς τίτλους που κατέχουν.