Εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το ύψος του ελληνικού κουρέματος χρέους, ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου βαθύτερου haircut.
Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να απέχει από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, υπογραμμίζει ο κ. Παπαδήμος, προειδοποιώντας ότι ένα βαθύτερο κούρεμα μπορεί να καταστήσει το πρόγραμμα μη εθελοντικό, κάτι που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωζώνη.
Σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Παπαδήμος τονίζει ότι η πιο αποτελεσματική και συνετή οδός είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία 21ης Ιουλίου αφού ενισχυθεί κατάλληλα.
«Οποιαδήποτε αλλαγή στο PSI (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα) δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον εθελοντικό χαρακτήρα του και δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Ο κ. Παπαδήμος δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι μία μη εθελοντική αναδιάρθρωση και χρεοκοπία δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στην πραγματική οικονομία.
«Μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε περιορισμένα (καθαρά) οικονομικά οφέλη και θα συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους που θα απειλήσουν σοβαρά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης στο σύνολό της, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, σε περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα αυτοί οι κίνδυνοι θα οδηγήσουν τελικώς σε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, θα έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις για τη συνοχή και τη σταθερότητα της ευρωζώνης και θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ευρώ.