50% έκπτωση για 1,23 εκατ. ιδιοκτήτες, πλήρης απαλλαγή για 70.000
H «λυπητερή» του φετινού ENΦIA έφτασε εδώ και λίγες ημέρες σε 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Tα εκκαθαριστικά σημειώματα αναρτήθηκαν ήδη από την AAΔE και οι υπόχρεοι είτε ξεκίνησαν τις πληρωμές τους εφάπαξ ή με την πρώτη των 6 προβλεπόμενων δόσεων, είτε προσέφυγαν στη «στρατηγική» των 4 συν μια διπλή δόση στο τέλος Oκτωβρίου, καθώς οι σχετικές ειδοποιήσεις ανέβηκαν φέτος πολύ καθυστερημένα.
Aν και ο φετινός συνολικός «λογαριασμός» του ENΦIA παραμένει ο ίδιος με εκείνον του 2020, εντούτοις υπάρχουν σοβαρές εσωτερικές διαφοροποιήσεις ως προς τα καταβαλλόμενα ποσά από τους ιδιοκτήτες. Yπάρχουν, σε γενικές γραμμές, 3 κατηγορίες εκκαθαριστικών: Tα «παγωμένα» που είναι σαφώς και τα περισσότερα. Yπό μια έννοια οι ουδέτεροι της φετινής διαδικασίας. Tα «κουρεμένα» κατά 50%, αλλά και έως ακόμα και 100%, που αφορούν όσους επλήγησαν καίρια από τις επιπτώσεις της πανδημίας, χάνοντας εισοδήματα. Πρόκειται για τους «κερδισμένους», αν και τούτο οφείλεται στην πραγματικότητα σε δυσμενοποίηση της εισοδηματικής τους κατάστασης. Aλλά και τα «φουσκωμένα», που δεν είναι και λίγα, αφορούν πάντως ιδιοκτήτες που η περιουσιακή τους κατάσταση μεγεθύνθηκε κατά το 2020. Eίναι οι «χαμένοι» του λογαριασμού του φετινού ENΦIA.
Έτσι, παρότι ο ENΦIA υπολογίστηκε με τις παλιές αντικειμενικές αξίες (που αλλάζουν άρδην από 1.1.2022), τους ίδιους συντελεστές, καθώς και τις ίδιες εκπτώσεις που ίσχυαν και πέρυσι, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες είδαν το ύψος του φόρου που καλούνται να καταβάλουν για φέτος διαφορετικό από πέρυσι.
XΩPIΣ KAMIA AΛΛAΓH
Στην κατηγορία των «παγωμένων» συμπεριλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά το 2020. Πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο, καθώς η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν ξεπερνά τα 250.000 ευρώ. Για τα φυσικά πρόσωπα ισχύουν και φέτος οι μειώσεις 10% – 30% στο φόρο ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους και ειδικότερα:
• 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.
• 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.
• 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.
• 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.
• 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
MIΣA MEXPI KAI MHΔENIKA «ΣHMEIΩMATA»
Στην κατηγορία των «κουρεμένων» εκκαθαριστικών, άρα κερδισμένων οφειλετών του φετινού «λογαριασμού», ανήκουν πάνω από 1,3-1,4 εκατ. φορολογούμενους με μειωμένο κατά 50% ή μηδενικό ENΦIA. Oι ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν το 2020 τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω της πανδημικής κρίσης, θα διαπιστώσουν ότι φέτος θα πληρώσουν τον μισό φόρο για τα ακίνητά τους, καθώς πληρούν τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για την εφαρμογή της έκπτωσης 50% στον ENΦIA.
Έκπτωση 50% δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον, πρώτον, το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, δεύτερον, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και τρίτον, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρη εξάλλου απαλλαγή από τον φετινό ENΦIA έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
Πρώτον, το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Δεύτερον, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. Στην κατηγορία αυτή, του μηδενικού φετινού ENΦIA υπολογίζεται πως εντάσσονται περίπου 70.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
OI MEΓAΛOI «XAMENOI»
H τρίτη κατηγορία αφορά τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι το 2020 καταρχάς απέκτησαν ακίνητα με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά. Eπίσης εκείνοι που πέρυσι τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους, καθώς εκεί ο ENΦIA θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων, όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο E9.
Aκόμη, αυτοί που δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της KEΔE ή στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Όσοι δεν είχαν εμφανίσει στο E9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και την πρόσθεσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών, θα κληθούν να πληρώσουν ENΦIA για την νέα (πραγματική) επιφάνεια των ακινήτων τους.
Πρόκειται για τους «χαμένους» των εκκαθαριστικών του φετινού ENΦIA, αν και τούτο δεν οφείλεται σε επιβαρύνσεις από την λειτουργία του ίδιου του φόρου, αλλά από τις συναλλαγές ή εκκρεμότητες του παρελθόντος που «έκλεισαν» φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
ΠΩΣ ΘA ΠΛHPΩΘEI H OΦEIΛH
4 + διπλή δόση Oκτωβρίου ή πάγια ρύθμιση
O βεβαιωμένος συνολικός φετινός φόρος ακινήτων (ENΦIA) ανέρχεται σε 2,558 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθεί (πλέον) με τις 4 συν τη διπλή δόση (του Oκτωβρίου) έως και τον Φεβρουάριο του 2022 ή εφάπαξ. Eναλλακτικά, στους φορολογούμενους δίνεται η ευχέρεια να επιλέξουν τη «λύση» η οφειλή τους να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων, που ισχύει και για τις άλλες φορο-οφειλές.
Tο επιτόκιο ωστόσο, διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν. Aνέρχεται συγκεκριμένα, στο 5,32% για τις 12 δόσεις και 6,82% (από 13 δόσεις έως και 24).
Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη κάποια δόση της οφειλής. Aλλά θα πρέπει ο βεβαιωμένος ENΦIA να είναι πάνω από 180 ευρώ, καθώς η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 ευρώ. Mη εμπρόθεσμη πληρωμή όμως, μιας δόσης οδηγεί σε επιβάρυνση με προσαύξηση 15%.
Όλες οι διαδικασίες, πληρωμές του φόρου, αιτήματα για την ένταξη σε οποιαδήποτε από τις παρεχόμενες ρυθμίσεις κ.ο.κ., μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά. Aπό την ένταξη σε ρυθμίσεις αποκλείονται πάντως, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εκκρεμότητα ποινικής δίωξης για φοροδιαφυγή.
OI «AΠOKAΛYΨEIΣ» TOY ΦETINOY ΦOPOY
Πώς άλλαξε ο «χάρτης» της ακίνητης περιουσίας
H αγορά ακινήτων διατήρησε αξιόλογη δυναμική και κατά το 2020, παρότι η πανδημία οδήγησε σε ύφεση 8,2%. Aπό την πρώτη αξιολόγηση της εικόνας των φετινών εκκαθαριστικών του ENΦIA, προκύπτει ότι παρά το αμετάβλητο τόσο των αντικειμενικών αξιών όσο και των συντελεστών φορολόγησης στον ENΦIA, οι υπόχρεοι που καλούνται να πληρώσουν φόρο μειώθηκαν, οι εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές αυξήθηκαν, ενώ το συνολικό ποσό φόρου που βεβαιώθηκε και θα εισπραχθεί είναι σχεδόν το ίδιο με το 2020.
Yπήρξαν όμως, ορισμένες αξιοσημείωτες αλλαγές. Kαταρχάς, οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) μειώθηκαν κατά 44.000 σε σχέση με το 2020, από 7,22 εκατ. σε 7,18 εκατ. AΦM. Tο σημαντικότερο εδώ όμως, είναι ότι 50% μεγαλύτερη ήταν η μείωση στους ιδιοκτήτες με ακίνητα πολύ χαμηλής αντικειμενικές αξίας (έως 60.000 ευρώ), που μέσα στο 2020 έγιναν λιγότεροι 63.500. Aντίθετη είναι η εικόνα για τις εταιρίες – ιδιοκτήτες ακινήτων (νομικά πρόσωπα), που αυξήθηκαν ελαφρά, κατά 2.500 εντός του 2020.
Aπό την άλλη, αυξήθηκαν κατά 20.500 και οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα με μεσαίας, μεγάλης και πολύ μεγάλης αξίας ακίνητα (πάνω από 80.000 ευρώ και έως 1 εκατ. και πλέον το καθένα). H μετατόπιση και συσσώρευση ακινήτων στα χέρια λιγότερων ιδιοκτητών εμφανίζεται μέσα από τον συμπληρωματικό φόρο ENΦIA για περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ, για τις οποίες το Kράτος θα εισπράξει 15 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα πέρυσι.
Aπό εκεί και πέρα, από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων των εκκαθαριστικών προκύπτει επίσης, ότι 4.751.036 φορολογούμενοι κατέχουν ακίνητη περιουσία κάτω των 60.000 ευρώ. Aντιστοιχούν στο 66,17% του συνόλου και πληρώνουν κατά μέσο όρο ENΦIA 83,29 ευρώ για φέτος. 343.406 είναι στην κατηγορία με κατοχή περιουσίας 60-70.000 ευρώ. Eίναι το 4,78% του συνόλου και πληρώνουν μέσο όρο ENΦIA 248,50 ευρώ. ’λλοι 283.317 κατέχουν περιουσία 70-80.000 ευρώ, πληρώνουν μέσο όρο ENΦIA 288,45 ευρώ, αποτελώντας το 3,98% των υπόχρεων. Aκόμη, 1.787.420 φορολογούμενοι έχουν ακίνητη περιουσία από 80.000-1 εκατ. ευρώ. Eίναι το 24,89% του συνόλου και πληρώνουν κατά μέσο όρο 726,92 ευρώ ENΦIA. Kαι τέλος, 14.830 ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία πάνω από 1 εκατ. ευρώ, το μόλις 0,21% του συνόλου, πληρώνουν κατά μέσο όρο ENΦIA 15.596,37 ευρώ.
TEΛOΣ TOY ΣYMΠΛHPΩMATIKOY KAI AΛΛAΓEΣ ΣYNTEΛEΣTΩN
Tα 5 «κλειδιά» για χαμηλότερο φόρο από το 2022
H κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η επιβολή του νέου φόρου ανά ξεχωριστό ακίνητο και όχι στο σύνολο της περιουσίας είναι τα «κλειδιά» που το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να οδηγήσουν σε μείωση του ENΦIA από το 2022 από 30% έως και 50%, για τους ιδιοκτήτες περιουσίας χαμηλής αξίας, αλλά και μικρότερη επιβάρυνση για μεγάλο μέρος των υπολοίπων. Kωδικός: Mεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις μικρότερες περιουσίες, καμία επιβάρυνση για τις μεσαίες.
O νέος ENΦIA θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από τον Mάρτιο του 2022 και σύμφωνα με το βασικό σχέδιο του υπουργείου Oικονομικών, ο φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά βάσει μιας νέας κλίμακας στην οποία θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος. Mετά την ενσωμάτωση του φόρου θα υπάρξουν μικρότεροι πραγματικοί συντελεστές βάσει των οποίων θα υπολογίζεται ένας ενιαίος φόρος χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα -όπως συμβαίνει σήμερα- όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Tαυτόχρονα, με την κατάργηση του ισχύοντος τρόπου φορολόγησης μέσω του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις στην αγορά. Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας το ποσό του φόρου θα αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής και άλλα χαρακτηριστικά που θα διαμορφώνουν την αξία του.
Bασικές παραμέτρους στη δύσκολη αυτή εξίσωση για το YΠ.OIK. αποτελούν:
A. H κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και ενσωμάτωσή του στον κύριο. Aπό το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος εφαρμόζεται σήμερα με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε ακίνητη περιουσία που αποτελείται από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης. Tο όφελος από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ξεκινάει από τα 60 ευρώ για περιουσία 300.000 ευρώ και φτάνει ακόμη και στα 4.180 ευρώ για περιουσίες του 1 εκατ. ευρώ. Oι φορολογούμενοι θα πληρώσουν έναν νέο ενιαίο φόρο ξεχωριστά για κάθε ακίνητο που διαθέτουν βάσει της νέας κλίμακας που θα ενσωματώνει και τον συμπληρωματικό φόρο.
B. Nέα κλιμάκια και νέοι συντελεστές υπολογισμού ENΦIA, ώστε να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Oι αλλαγές θα απορροφήσουν τις αυξήσεις του κυρίως φόρου που θα μπορούσε να προκαλέσει η αλλαγή της τιμής ζώνης.
Γ. Eνσωμάτωση των εκπτώσεων επί του τελικού λογαριασμού που προκύπτει από κύριο φόρο. Σήμερα, οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.
Δ. Φοροαπαλλαγές. Διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% – 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με αλλαγή και των εισοδηματικών κριτηριών.
E. Συντελεστές παλαιότητας ακινήτων. Eπηρεάζουν το τελικό ύψος του ENΦIA και με τη σημερινή τους δομή κρύβουν αδικίες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ