Την πιθανότητα ολοκλήρωσης μιας παγκόσμιας συμφωνίας πριν από το τέλος αυτού του μήνα, για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο, εξέρφρασε ο επικεφαλής Εμπορίου της ΕΕ στο CNBC την Τετάρτη.
Οι κυβερνήσεις διεθνώς βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ευθυγραμμίσουν κάποιες χώρες με μια διεθνή συμφωνία για τον εταιρικό φόρο. Οι χώρες της G-7 και της G-20 υποστήριξαν μια συμφωνία νωρίτερα το καλοκαίρι που, εάν εφαρμοστεί, θα αναγκάσει τις πολυεθνικές να πληρώσουν φόρο όπου δραστηριοποιούνται -και όχι μόνο όπου έχουν την έδρα τους- και θα επιβάλουν έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%. Την Παρασκευή συνεδριάζουν τα μέλη του ΟΟΣΑ στο Παρίσι για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.
Ορισμένα κράτη, ιδίως η Ουγγαρία και η Ιρλανδία, όπου ο εταιρικός φόρος είναι κάτω από 15%, είχαν εγείρει αμφιβολίες για τη συμφωνία. Ωστόσο, οι συζητήσεις με επικεφαλής τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης φαίνεται να αποφέρουν καρπούς.«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία του ΟΟΣΑ μπορεί να οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο. Συνεργαζόμαστε επίσης με τα κράτη-μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι όλοι είναι σύμφωνοι για τη διεθνή φορολογική συμφωνία», δήλωσε στο CNBC ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εμπόριο.
«Και είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας επίσης να υποβάλουμε νομοθετικές προτάσεις για να διασφαλίσουμε την ενιαία εφαρμογή αυτής της συμφωνίας σε ολόκληρη την ΕΕ».
Η Ιρλανδία έχει αφήσει ενδείξεις τις τελευταίες 48 ώρες ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη συμφωνία είναι ευπρόσδεκτες. Ο Λίο Βάραντκαρ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε ότι το νέο κείμενο «ανταποκρίνεται σε πολλές, αν όχι σε όλες τις ανησυχίες που είχε η χώρα του», όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Στην Ιρλανδία έχουν την έδρα τους αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, η Αpple και το Facebook. Αν και οι λεπτομέρειες του αναθεωρημένου κειμένου του ΟΟΣΑ δεν είναι γνωστές, φαίνεται πως έχει διαγραφεί η λέξη «τουλάχιστον», που αναφερόταν στον φόρο του 15% και αποτελούσε μεγάλο «αγκάθι» για την ιρλανδική κυβέρνηση.
Οι ελληνικές θέσεις για τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κα. Αθηνά Καλύβα συμμετείχαν σήμερα στη συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας, στη σχετική παρέμβασή του, επισήμανε ότι τον Ιούλιο επιτεύχθηκε ένα ιστορικό ορόσημο για τη διεθνή φορολογία. Η Δήλωση για το νέο πλαίσιο της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει συγκεντρώσει τη στήριξη 134 – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – χωρών-μελών του Περιεκτικού Πλαισίου BEPS του ΟΟΣΑ και των G20, είναι η αναγκαία απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης και ψηφιοποιημένης οικονομίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας καθ’ όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται στα διεθνή fora, πεπεισμένη για την αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας συναινετικής λύσης, ικανής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.
Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα ενθαρρύνει τη συμφωνία για τα βασικά σημεία μιας διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής δύο πυλώνων και προσβλέπει στην οριστικοποίηση, στις 8 Οκτωβρίου, των εκκρεμών ζητημάτων και του προγράμματος εφαρμογής.