Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις, με τους ηγέτες της Ευρωζώνης να συναντώνται σήμερα σε μια ιδιαίτερης κρισιμότητας Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα τεθεί επί τάπητος η αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο της ζώνης του ευρώ.
Τα σημαντικότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους ευρωπαίους ηγέτες είναι το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέφρασαν χθες την αισιοδοξία τους για την επίτευξη φιλόδοξης συμφωνίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής όσο και σε εκείνη της Τετάρτης.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin επετεύχθη μια κατ΄ αρχήν συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ στο Eurogroup της Παρασκευής η Ελλάδα έλαβε το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισε πως «είναι ώρα για συλλογικές αποφάσεις, γιατί χάνεται η εμπιστοσύνη όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για μια Ευρώπη ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Από την άλλη πλευρά οι ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζουν τις πιστώτριες για ένα μεγαλύτερο του 21% κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ βαρύτερες εκείνων που προβλέπονταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το ύψος του ελληνικού κουρέματος πρωταγωνιστεί και σε δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, τα οποία κάνουν λόγο για «haircut» τουλάχιστον κατά 50%.
Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο από την πλευρά του, σε έγγραφό του, προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει την άμεση λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εκφράζει έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και φέρεται να προτείνει «κούρεμα» ενδεχομένως και κατά 60%. Μάλιστα σημειώνει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την Ελλάδα, αργότερα το ποσοστό «κουρέματος» μπορεί να φθάσει και το 80%.