Άστραψε και βρόντηξε κατά της Ελλάδας η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μάρια Φέκτερ, η οποία ως αγγελιοφόρος κακών μαντάτων προανήγγειλε πως την Ελλάδα την περιμένουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες και οδυνηρές θυσίες.
Σε συνέντευξη της που έδωσε στο Βήμα της Κυριακής η Φέκτερ μίλησε για αύξηση της απώλειας, ενώ ζητά άμεση αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό όλων των τομέων της δημόσιας διοίκησης
Δεν σας άξιζε η ένταξη σας
Εμμένει στην άποψή της, ότι η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ με πλάγιο τρόπο επειδή τα στατιστικά στοιχεία είχαν παραποιηθεί.
«Η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια σύγκλισης, αλλά αυτό δεν το γνωρίζαμε εκείνη την εποχή, επειδή τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είχαν παραποιηθεί», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Κανένας υπεύθυνος ηγέτης στην Ευρώπη δε θα επέτρεπε να διαλυθεί η Ευρωζώνη. Αυτό το ζήτημα είναι έξω από κάθε συζήτηση, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά. Εξάλλου, δε θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα δημιουργούσε τέτοια προβλήματα, ώστε τα σημερινά να φαντάζουν πολύ μικρά μπροστά τους».
Πάρτε μέτρα αλλιώς τα προβλήματα σας θα μεγαλώνουν
«Εμείς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα αλλά η Ελλάδα είναι εκείνη που πρέπει να βοηθήσει περισσότερο τον εαυτό της», ωστόσο προειδοποιεί, πως «οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούν, πως ο πόνος δε θα πάψει, ώσπου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Όσο η Ελλάδα δε βάζει σε τάξη τα του οίκου της, οι θυσίες, η απώλεια του εισοδήματος και η ανεργία απλά θα αυξάνονται», τονίζει.
«Το Κτηματολόγιο, οι εφορίες, η Δικαιοσύνη, η συλλογή των στατιστικών στοιχείων και ο τρόπος προϋπολογισμού των δαπανών θα πρέπει να λειτουργούν όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», προσθέτει.
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προγράμματος της τρόικας, αλλά και της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, ωστόσο όπως λέει, αυτό είναι θέμα που πρέπει να εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών μεταξύ τους και όχι με τα Μέσα Ενημέρωσης.
Διαχείριση του χρέους
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους, υποστηρίζει πως χρειάζεται μεγαλύτερη ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα με τέτοιον τρόπο, ώστε να μη χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός.
«Τι σημαίνει αυτό με βάση τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των υπουργών Οικονομικών”, σημειώνει.
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας τάσσεται ξεκάθαρα κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, καθώς όπως λέει “θα ήταν τόσο σύνθετη άσκηση, όσο και η κυκλοφορία του ευρώ, καθώς πρέπει πρώτα να επιλυθούν πολλά και δύσκολα νομικά προβλήματα».
Ζητά έμμεσα ενεργό ρόλο
Και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Γιατί θα πρέπει, οι χώρες με ‘τριπλό Α’ να παρέχουν εγγυήσεις για τα ευρωομόλογα, χωρίς να έχουν δικαίωμα βέτο κατά των ανεύθυνων σπαταλών που αποφασίζουν τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών που επωφελούνται από αυτά;»