Συμφώνησαν 136 χώρες
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ χαιρέτισαν την Παρασκευή τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη την Παρασκευή για τη θέσπιση μίνομουμ παγκόσμιου εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15%.
“Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τη φορολογική Δικαιοσύνη. Οι χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συμφώνησαν στις πλέον σημαντικές παραμέτρους για την ελάχιστη φορολόγηση σε παγκόσμια κλίμακα”, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του προς το πρακτορείο Reuters ο κ. Σολτς.
“Την ίδια ώρα, και άλλα κράτη υιοθέτησαν τη μεταρρύθμιση αυτή, σε ένα σημαντικό δείγμα πολυπολισμού”, πρόσθεσε. “Ειδικότερα, η συμφωνία όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μεγάλη επιτυχία και θα διασφαλίσει την γρήγορη εφαρμογή της μεταρρύθμισης σε όλο το μήκος και πλάτος της ΕΕ”.
Ο κ. Σούνακ, από την πλευρά του, χαιρέτισε τη συνεργασία σε επίπεδο παγκόσμιας κοινότητας για την επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει ένα “πιο ξεκάθαρο μονοπάτι προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα”.
“Είμαι υπερήφανος που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες για αναβάθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος στη σύγχρονη εποχή – μια προτεραιότητα-κλειδί της βρετανικής προεδρίας στην G7”, ανέφερε.
“Πλέον οι παγκόσμιοι παίκτες θα πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί όπου ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα”, κατέληξε ο Βρετανός υπ. Οικονομικών.
Ποιοι δεν έχουν συμφωνήσει
Την παγκόσμια συμφωνία, η οποία κάνει δυσκολότερη την ύπαρξη “φορολογικών παραδείσων” και την φοροαποφυγή έχουν εγκρίνει μέχρι στιγμής 136 χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΟΣΑ το απόγευμα της Παρασκευής.
Τέσσερις χώρες – Κένυα, Νιγηρία, Πακιστάν και Σρι Λάνκα – δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στο νέο φορολογικό πλαίσιο.