Το δρόμο του μεταξιού θα διαβεί η ελληνική οικονομία καθώς εκτιμάται πως Κινέζοι επιχειρηματίες θα συνάψουν συμφωνίες οι οποίες θα αποτελέσουν κομβικά σημεία για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδύσεις θα είναι συνολικής αξίας 550 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το απόγευμα πρόκειται να υπογραφτεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κίνας.
Εδώ και λίγη ώρα έχει αρχίσει η συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής γερουσίας, Τζια Κουίν-γκλιν στις εγκαταστάσεις της ΚΟΣΚΟ στον Πειραιά, με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο κ. Τζια πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα επικεφαλής πολυπληθούς αποστολής, αποτελούμενης από κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη καθώς και από επιχειρηματίες.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο κινέζος αξιωματούχος είναι τέταρτος στην ιεραρχία της κυβέρνησης της χώρας του και επισκέπτεται την Αθήνα συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εμπορίου Ζονγκ Σαν και υψηλόβαθμους εκπροσώπους περίπου 35 μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων από τους χώρους των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζικών υπηρεσιών, των αυτοκινήτων, των σιδηροδρόμων, της τσιμεντοβιομηχανίας, του real estate, της ζυθοποιίας, του γυαλιού, της ένδυσης, των μηχανημάτων και των ηλεκτρονικών προϊόντων, της ενέργειας.
Κορυφαία στελέχη
Ανάμεσά τους βρίσκονται κορυφαία στελέχη της Cosco: ο γενικός διευθυντής Σαν Ζαμπό, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ξου Μιντζί και ο πρόεδρος της Cosco Ευρώπης Φου Χαϊχάο. Μάλιστα, ο Τζία Κινγκλίν θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΣΕΠ, θυγατρικής της Cosco στην Αθήνα, η οποία διαχειρίζεται την επένδυση του κινεζικού κολοσσού στο λιμάνι του Πειραιά.
Σημαντικό Μνημόνιο Ελλάδας-Κίνας
Στις 20.00, ο κ. Χρυσοχοϊδης σε εκδήλωση το Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου θα υπογράψει με τον Υφυπουργό Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Τσονγκ Σαν, Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας. Παράλληλα, θα υπογραφούν και 6 επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα αφορά την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε συγκεκριμένους τομείς, η οποία αποτελεί συνέχεια της συνάντησης του κινέζου υφυπουργού με τον κ. Χρυσοχοΐδη τον Ιούλιο στην Αθήνα.
Οι εκπρόσωποι των κινεζικών εταιρειών – μεταξύ των οποίων, ο αντιπρόεδρος της Huawei Technologies Τζι Πινγκ, ο επικεφαλής της Shanghai General Motors Corporation Γιν Κιν, ο πρόεδρος της Zhonghaiyuan Biological Technology Λιν Κιουγούν, ο πρόεδρος της Qingzhou Tanboer Fashion Γουάνγκ Γονγκπίνγκ – αναμένεται να διερευνήσουν επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην χώρα μας. Άλλωστε, αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.
Μάλιστα, την Τρίτη οι εκπρόσωποι των κινεζικών επιχειρήσεων θα έχουν συναντήσεις με έλληνες επιχειρηματίες.
Μάρμαρα
Η μεγαλύτερη από τις έξι συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο πλευρών, αφορά την εξαγωγή μαρμάρων προς την Κίνα και είναι αξίας 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αφορά την ελληνική εταιρεία Μάρμαρα Αγίας Μαρίνας και την κινεζική Xibang Building Stone Development.
Τηλεπικοινωνίες
Μικρότερης εμβέλειας είναι οι λοιπές πέντε συμφωνίες. Οι τρεις από αυτές αφορούν τις τηλεπικοινωνίες και πρόκειται για συνεργασίες μεταξύ της κινεζικής Huawei Technologies και τριών ελληνικών εταιρειών: της Forthnet, αξίας 4 εκατ. ευρώ, της CosmΟΤΕ, αξίας 3 εκατ. ευρώ, και του ΟΤΕ, αξίας 5 εκατ. ευρώ.
Πράσινη ενέργεια
Στον χώρο της πράσινης ενέργειας η συμφωνία μεταξύ της κινεζικής Sky Solar και της ελληνικής Μοσόγειος αφορά συστήματα φωτοβολταϊκών, αξίας 33 εκατ. ευρώ, ενώ στον χώρο του κρασιού η συμφωνία μεταξύ της Οινοποιητικής Τσελεπός και της κινεζικής Zhejiang International Trade Group Wenzhou ανέρχεται σε 84.372 ευρώ.