Με ιλιγγιώδη ταχύτητα τρέχουν οι εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Το παζάρι για το ύψος του κουρέματος –του χρέους της Ελλάδας- ν’ αγριεύει για τα καλά, με τα ευρωπαϊκά κράτη να ζητούν 60% και τις τράπεζες να κλωτσάνε και να θέτουν ως όριο το 40%.
Πριν από λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ είπε δημοσίως πως «είμαστε σχετικά κοντά σε μία συμφωνία»
Εν τω μεταξύ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γίνεται κανονική σφαγή ανάμεσα σε Γερμανία και Κομισιόν, με μήλον της έριδος την «κηδεμονία» της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής η ευρωζώνη είναι κοντά σε συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Όλο το ”ζουμί” είναι το ύψος του κουρέματος, με τις τράπεζες, όπως διαρρέεται, να συμφωνούν σε σβήσιμο του 40% του ελληνικού χρέους ενώ τα ευρωπαικά κράτη ζητούν το ποσοστό αυτό να φτάσει το 50% ως 60% για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Και ενώ το μπρα ντε φερ τραπεζών-Ευρώπης είναι σε εξέλιξη με όλες τις πλευρές να επιθυμούν συμφωνία και εθελοντική χρεοκοπία για την Ελλάδα και όχι ανεξέλεγκτη, πριν από λίγο ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως
«Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται “σχετικά κοντά σε μια συμφωνία” με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας» και συνέχισε «η Ευρώπη προτιμά μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης από την επιβολή ενός «κουρέματος» στις τράπεζες»
Καθώς επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις τεχνοκράτες από τις Βρυξέλλες διαρρέουν «Αν μιλάμε για 60% και οι τράπεζες για 40%, πιθανόν να καταλήξουμε σε κάτι ανάμεσα στα δύο».
Yπό παρακολούθηση ή κηδεμονία;
O Αλταφάζ πέταξε και ένα καρφί προς τη Μέρκελ που δηλώνει ανοιχτά υπέρ της μόνιμης επιτήρησης των υπό διάσωση χωρών.
«Η κηδεμονία μιας χώρας-μέλους δεν είναι ούτε θεσμικώς ούτε νομικώς αποδεκτή” τόνισε με νόημα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, που πρόσθεσε ”ζωγραφίζοντας” το ελληνικό μέλλον :” χώρες που ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα εξυγίανσης των δημοσιονομικών τους βρίσκονται υπό στενότερη παρακολούθηση, αλλά όχι υπό κηδεμονία».
Ο Αμαντέου Αλταφάζ είπε στη συνέντευξη του πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις τράπεζες».