Κίνητρα σε startups
Με 80 εκατομμύρια ευρώ, το 68% των οποίων θα κατευθυνθεί σε startups και μικρομεσαίες, θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-27.
Τις επόμενες ώρες το σχέδιο του νέου ΠΕΠ υποβάλλεται στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να εγκριθεί έως τον Φεβρουάριο του 2022 κι έτσι να καταστεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μία από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, στη χώρα με εγκεκριμένο πρόγραμμα.
Στις δράσεις του προγράμματος όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα, ξεχωρίζει η παροχή κινήτρων σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να προχωρήσουν στην ίδρυση startup, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση του σημαντικού ακαδημαϊκού ιδρύματος που λειτουργεί στην περιφέρεια (Πανεπιστήμιο Πατρών).
Στον τομέα των επενδύσεων, οι κλάδοι που έχουν δυναμική, όπως αποτυπώθηκε στην διαβούλευση, και θα έχουν προτεραιότητα είναι της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης, των Τεχνολογιών Πληροφορικής Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και της παραγωγής καινοτόμων υλικών και διαδικασιών παραγωγής.
Στην διαβούλευση κατεγράφη και το έντονο ενδιαφέρον των τοπικών επιχειρήσεων για τη δράση υποστήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στο να ενισχύσει και να διευρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας, μέσω της παροχής εξειδικευμένης υποστήριξης για την προσαρμογή των επιχειρήσεων είτε με την παροχή κινήτρων για την υποστήριξη της αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών και συστημάτων τους και της ένταξής αυτών στην παραγωγική λειτουργία τους.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο νέο ΠΕΠ και στην αναβάθμιση και τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος και την σύνδεσή του με τομείς όπου η Περιφέρεια διατηρεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο πολιτισμός, η πράσινη ανάπτυξη και η Γαλάζια Οικονομία. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί σημαντικό ζητούμενο από τις τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες αντιλαμβάνονται το ισχυρό τοπικό τουριστικό δυναμικό πλην όμως οι εξελίξεις και οι νέες συνθήκες στην παγκόσμια τουριστική αγορά απαιτούν ταχεία προσαρμογή τους και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους. Η Περιφέρεια στοχεύει να ενισχύσει τον τουριστικό κλάδο με εξειδικευμένες επιχορηγήσεις.
Το μεγαλύτερο «πορτοφόλι» έως το 2030 – ανεπαρκή τα κονδύλια για οδικά έργα
«Το νέο ΕΣΠΑ θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τον τόπο μας τα επόμενα χρόνια. Όχι το μόνο, αλλά μάλλον το μεγαλύτερο «πορτοφόλι» που θα έχουμε. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αλλά και με τη μέγιστη δυνατή σοφία», τόνισε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του προγράμματος.
Ο κ. Ν. Φαρμάκης ανέδειξε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ΠΕΠ 2021-27 ανέρχεται στα 628,5 εκατ. ευρώ κι είναι αυξημένος κατά 137,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΠΕΠ για την περίοδο 2014 – 2020 (491 εκατ. ευρώ), και παράλληλα επισήμανε ότι η Περιφερειακή Αρχή θα ήθελε μεγαλύτερο κονδύλι για οδικά έργα από τα 46 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί.
«Γνωρίζουμε καλά ότι η περιοχή μας έχει ακόμα πολλές ανάγκες σε υποδομές και ότι η προσπελασιμότητα και η δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου συστήματος μεταφορών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης του τόπου μας. Άλλωστε, δεν ξεκινάμε όλες οι Περιφέρειες της χώρας από την ίδια αφετηρία υποδομών. Και ξέρουμε καλά ότι η Δυτική Ελλάδα, όπως και γενικότερα ο δυτικός άξονας της χώρας, υπολείπονται του ανατολικού άξονα», τόνισε προαναγγέλλοντας ότι μόλις ολοκληρωθούν όλα τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ θα καταγραφούν όλα τα έργα και οι δράσεις που αφορούν στην Δυτική Ελλάδα.