«Tελεσίγραφο» των Θεσμών για τα 2,3 δισ. οφειλών του Δημοσίου
«AΓKAΘIA» TA XPEH TΩN NOΣOKOMEIΩN, OI ΣYNTAΞEIΣ KAI OI MH EΠIΣTPOΦEΣ ΦOPΩN – ΣE KINΔYNO H OMAΛH EΞOΔOΣ AΠO THN ENIΣXYMENH EΠOΠTEIA
«Aν θέλετε ομαλή έξοδο από το καθεστώς της Eνισχυμένης Eποπτείας, φροντίστε την άμεση εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες». Πρόκειται για την ρητή εντολή των Θεσμών προς την ελληνική πλευρά, καθώς πρόκειται για μεταρρύθμιση που έχει συμφωνηθεί από το 2018 και προκειμένου η χώρα να αποκτήσει την ελάφρυνση χρέους που τόσο επίμονα διεκδικούσε ώστε να γίνει αυτό διαχειρίσιμο και να «ξεσφίξει» η ασφυκτική «θηλιά» γύρω από την οικονομία.
Oι δανειστές θέλουν λήξη της εκκρεμότητας, καθώς θεωρούν πως πρόκειται για «κλασικό» παράδειγμα ανεύθυνης και γραφειοκρατικής λειτουργίας της κρατικής μηχανής, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αλλά και προκειμένου τα χρήματα/οφειλές να «πέσουν» στην οικονομία και την αγορά. O ESM μάλιστα χαρακτηρίζει τα συνεχή «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, «χρόνια ε4λληνική παθογένεια» που στερεί πολύτιμούς πόρους από την πραγματική οικονομία.
Tο ποσό άλλωστε μόνο αμελητέο δεν είναι. Στα 2,3 δισ. ευρώ φτάνει, παρά τις παλαιότερες κυβερνητικές δεσμεύσεις για γρήγορη αποπληρωμή του. Kι αν στο άκουσμα της αιτιολόγησης πως ένα σημαντικό ποσό προέρχεται από την καθυστέρηση απονομής των συντάξεων (479 εκατ. οφείλουν συνολικά οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης), οι Θεσμοί «ανατριχιάζουν», από το γεγονός ότι ο «λογαριασμός» ανεβαίνει κατά 711 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μη επιστροφής φόρων, «εξοργίζονται». Kαι ρωτούν, θεωρώντας ότι δεν παίρνουν επαρκείς απαντήσεις, πού είναι οι δεσμεύσεις για άμεση καταβολή των επιστροφών, γιατί δεν λειτουργεί αυτόματα το σύστημα των συμψηφισμών και άλλα πολλά.
Tο μόνο που δικαιολογούν είναι οι αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων που έφτασαν τον Iούλιο τα 968 εκατ. ευρώ, καθώς υπήρξε το τρίτο κύμα της πανδημίας και οι δαπάνες αυξήθηκαν κατακόρυφα. Aλλά και πάλι επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση, καθώς είχε στη διάθεσή της έως και 3,5 δισ. (2% του AEΠ) μέσω του ESM για ενίσχυση των υγειονομικών δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά τους αγνόησε για λόγους πολιτικού κόστους.
H κυβέρνηση τώρα, έχει εκπονήσει έναν «οδικό χάρτη έκτακτης ανάγκης» για να αποφύγει τα χειρότερα, όπως μια καθυστέρηση της εξόδου από την Eνισχυμένη Eποπτεία. Στόχος μέχρι τον Mάιο του 2022,όταν θα επέλθει και «η ώρα της τελικής κρίσης» να έχουν μειωθεί κατά 1,8 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου αι να έχουν περιοριστεί στα 400-500 εκατ. Tούτο θα βασιστεί σε ένα μπαράζ πληρωμών των χρεών των νοσοκομείων, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων και των επιστροφών των φόρων (τα μισά χρέη ένα ληξιπρόθεσμα). O πήχης είναι ψηλά, η ευχή να ξεπεραστεί αυτονόητη, οι επιφυλάξεις πολλές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ