Κομισιόν: Αναθεωρεί προς τα πάνω προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το 2021

Κρούει τον κώδωνα για πανδημία και ακρίβεια

 

Η Κομισιόν ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021.

 

Στην έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 11 Νοεμβρίου η Επιτροπή αναθεωρεί τους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για το 2022, σύμφωνα με πληροφορίες. Για φέτος ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης πάνω από το 6% έναντι 4,3% που ήταν η εκτίμησή της τον περασμένο Ιούλιο.

 

Λόγω της αναπροσαρμογής της βάσης για το 2021 το πιθανότερο είναι να ψαλιδιστούν οι προβλέψεις για 6% το επόμενο έτος και ο ρυθμός να κατέβει στη περιοχή του 4,5% που είναι η εκτίμηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

 

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα για τους κινδύνους που εγκυμονούν το εκρηκτικό μίγμα της πανδημίας και της ακρίβειας που δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία, επιβαρύνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις και συρρικνώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών επηρεάζοντας αρνητικά την κατανάλωση. Επίσης ζητούμενο παραμένει η ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης και η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Οι νέες προβλέψεις της Επιτροπής θα ενσωματωθούν στις εκτιμήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα εγγραφούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου.

 

 

Θετική η πορεία του τουρισμού, των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής

 

 

Ενθαρρυντικό στοιχείο για το ΑΕΠ και τα κρατικά ταμεία συνεχίζει να είναι η πολύ καλή πορεία του τουρισμού και τον Οκτώβριο, αλλά και των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές αυτό που μένει να φανεί τώρα είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο υγειονομικό πεδίο και πώς θα λειτουργήσει η εγχώρια τουριστική αγορά ειδικά τους τελευταίους μήνες και τα Χριστούγεννα, όταν γίνεται το ένα τρίτο του τζίρου του χειμερινού τουρισμού.

 

Για τα μέτρα στήριξης από την πανδημία και από την ενεργειακή κρίση, το οικονομικό επιτελείο περιμένει, μετρώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν αλλά και τις ανάγκες ώστε να αναλάβει δράση.

 

Στο μέτωπο της ακρίβειας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης και τους πρώτους μήνες του 2022, αλλά όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές θα πρέπει να είναι στοχευμένα ώστε να μην επηρεάσουν το έλλειμμα και να μην πυροδοτήσουν πληθωριστικές προσδοκίες.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε χθες (3/11) πως αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί η κρίση είναι εδώ ή μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη το επόμενο δίμηνο. Μίλησε για μέτρα βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για φέτος, ώστε του χρόνου αυτά τα μέτρα να «έχουν μηδενικό αποτύπωμα». Είπε πως εάν χρειαστεί και έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» αλλά τα μέτρα αυτά «τρώνε» δημοσιονομικό χώρο από άλλες παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η Κυβέρνηση, πέραν όσων ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και θα γίνουν.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ