Παράταση του χρόνου εξόφλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής και κορωνοχρεών ζητά η αγορά

Αρνείται το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής νέων εισοδηματικών ενισχύσεων το Υπουργείο Οικονομικών

 

Σε αναβρασμό η αγορά μετά την επιβολή νέων μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού, ζητώντας παράταση του χρόνου εξόφλησης των «κορωνοχρεών» και της επιστροφής των ενισχύσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

 

Στο Υπουργείο Οικονομικών αν και δηλώνουν ότι «για την ώρα δεν υπάρχει λόγος για αλλαγές» δεν απορρίπτουν τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου σημειώνοντας ότι δεν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν μόνο για εκείνους που αποδεδειγμένα θα έχουν πτώση του τζίρου.

 

Πάντως, στο Υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής νέων εισοδηματικών ενισχύσεων δεδομένου ότι τα περιθώρια του προϋπολογισμού έχουν εξαντληθεί και το πρωτογενές έλλειμμα κινείται σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από 7,5% του ΑΕΠ.

 

Ποια σενάρια μελετώνται:

 

–«Πάγωμα» των «κορωνοχρεών» για όσο διάστημα διαρκούν τα νέα περιοριστικά μέτρα με ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής. Εναλλακτικά εξετάζεται οι δόσεις που θα παγώσουν να πληρωθούν μαζί με τη δόση του μήνα που θα ξεκινήσει να τρέχει εκ νέου η ρύθμιση. Σημειώνεται ότι τα χρέη των πληττόμενων από την πανδημία επαγγελματιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων που δημιουργήθηκαν την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου 2021 εξοφλούνται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% με τους ωφελούμενους να εκτιμώνται σε 700.000 και το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεών σε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στις 31-12-2021 και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως την 1-1-2022. Η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων έως 1.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα ποσά η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ.

 

–Μετάθεση του χρόνου καταβολής της πρώτης δόσης για την επιστροφή των ενισχύσεων από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιανουαρίου μόνο για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν οι πληρωμές να τρέξουν από το Μάρτιο ή τον Ιούνιο, αλλά οι δόσεις σε αναστολή να καταβληθούν όλες μαζί μόλις λήξει η περίοδος χάριτος. Εκτιμάται ότι το ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν μετά το κούρεμα έως και 75% των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποπληρώσουν τα φθηνά κρατικά δάνεια είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15%είτε σε 60 μηνιαίες δόσεις.

 

Οι έμποροι ζητούν και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα. Πρόκειται για δάνεια έως 500.000 ευρώ για κεφαλαία κίνησης που δόθηκαν το Μάιο του 2020 με 100% επιδοτούμενο επιτόκιο για δύο χρόνια και με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ή περιορίστηκε η λειτουργία τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19. Η διάρκεια του δανείου είναι 24 έως 60 μήνες με τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν μόνο το κεφάλαιο για δύο χρόνια ενώ για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου επιδοτείται το 40% του επιτοκίου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ