Το πολυαναμενόμενο ποσοστό του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Δίδοντας ένα τέλος στην αγωνία των τελευταίων ημερών, η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και των ιδιωτών πιστωτών κάνει λόγο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ.
Η λύση αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, καθιστά δυνατή τη μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2020, ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας μέσω της εθελοντικής συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, δέσμευση της Ευρωζώνης είναι να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.
Το καυτό ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες ανέλαβαν απευθείας η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Συμμετοχή με τη συμμετοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Το «μενού» των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής κάνει επίσης λόγο για μόνιμη και ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, θα υπάρξει ένα μνημόνιο κατανόησης, η Ελλάδα θα παρακολουθείται, και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα» υπογράμμισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πλευρά του, έκανε λόγο για κρίσιμες αποφάσεις που κανείς δεν θα μπορούσε φανταστεί στο παρελθόν.
Αναφορικά με το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) υπολόγισε ότι ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης για συνολικό ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο τοποθετούνται στα 106,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ αφορούν στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Οι τράπεζες έχουν διορία μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας στο 9%, ενώ νωρίτερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα είχε τονίσει ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία για κανένα σημείο του σχεδίου».
Στο αδιέξοδο στο οποίο είχαν οδηγηθεί προσωρινό οι διαπραγματεύσεις το IIF επέμενε έως και μετά τις 03:00 το πρωί ότι δεν υπάρχει πρόοδος, ενώ Μέρκελ και Σαρκοζί ανέμεναν, από την πλευρά τους νέα συμβιβαστική πρόταση από τις τράπεζες.