Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ευρωζώνης προσδοκούν να βρεθούν οι ηγέτες της διά της υιοθέτησης του «χρυσού δημοσιονομικού κανόνα», μέσω συνταγματικής ή ανάλογης πρόβλεψης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας της νομισματικής ένωσης είναι «η υιοθέτηση από κάθε κράτος-μέλος κανόνων για το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, ενσωματώνοντας μέχρι το τέλος του 2012 το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νομοθεσία τους, κατά προτίμηση σε συνταγματικό επίπεδο ή κάτι ανάλογο.
Γαλλία και Γερμανία είχαν ζητήσει ήδη από τον Αύγουστο όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ να θεσπίσουν κανόνες που θα επιβάλλουν να ορίζονται τα όρια των χρεών και των ελλειμμάτων στο Σύνταγμά τους.
Στη Γερμανία άλλωστε σχετικό νομοσχέδιο ισχύει ήδη από το 2009, ενώ και Ισπανία έχει υιοθετήσει αυτόν τον χρυσό κανόνα από τον Σεπτέμβριο. Εκτός «χρυσού κανόνα» βρίσκεται η Γαλλία, λόγω της αντίρρησης της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για «πολιτική παγίδα» λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο όμως θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο υιοθέτησε το Σεπτέμβριο και το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιταλίας.
Από τις εκτός Ευρωζώνης χώρες, σχετικό κανόνα έχει υιοθετήσει η Ελβετία, ενώ η Βρετανία ακολουθούσε τις βασικές αρχές του από το 1997 έως το 2007.