Στο επίκεντρο Ελλάδα και Νότια Ευρώπη σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs
Από την κάλυψη του επενδυτικού κενού που εμφανίζουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα κριθεί η επιτυχία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμά σε νέα της έκθεση η Goldman Sachs.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει τις επενδύσεις και θεωρείται πολύ στοχευμένο έτσι ώστε να επιτευχθεί διατηρήσιμη ανάπτυξη με περίπου το 65% των πόρων (308 δισ. ευρώ) να κατευθύνεται στις χώρες του Νότου.
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου στην Ευρώπη ήταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και πριν την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Ειδικότερα η Νότια Ευρώπη υστερεί ως προς τον ιστορικό της μέσο όρο σε σύγκριση με την υπόλοιπη ήπειρο. Το Ταμείο Ανάκαμψης (που είναι το βασικό πρόγραμμα του NextGenerationEU), εστιασμένο στις επενδύσεις, αποτελεί το κεντρικό εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης αντιπροσωπεύει μία ρητή αλλαγή στις προτεραιότητες της ΕΕ, ακολουθώντας μία μόνιμη τάση που θέλει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό να απομακρύνεται από την Κοινή Γεωργική Πολιτική για να στηρίξει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή οικονομία». Η Goldman βλέπει δύο κινδύνους σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος: τις πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο και τη μη κατανομή των συνολικών διαθέσιμων πόρων που θα διατεθούν μέσω δανείων.
Από την ανάλυση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, προκύπτει ότι η Ιταλία εστιάζει πρωτίστως στις πράσινες επενδύσεις και η Ισπανία στις ψηφιακές επενδύσεις, σε συνδυασμό με τις γενικότερες διαρθρωτικές αλλαγές. Από την άλλη, Ελλάδα και Πορτογαλία δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση των οικονομιών τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες διαρθρωτικές προκλήσεις, πριν στραφούν σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις στη δεύτερη φάση του Ταμείου.
Οι μεγάλοι σε μέγεθος και διάρκεια επενδυτικοί κύκλοι, όπως αυτός που αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης συνήθως συνεπάγονται και ανακατανομή του εργατικού δυναμικού. Η Goldman Sachs τονίζει ότι η αναντιστοιχία δεξιοτήτων και η περιορισμένη υποστήριξη των υπηρεσιών απασχόλησης στη Νότια Ευρώπη, αποτελούν δύο πρόσθετους παράγοντες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του επενδυτικού προγράμματος.
Τέλος, η Goldman σημειώνει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται μέσω της έκδοσης ευρωπαϊκού χρέους, καθιστώντας την ΕΕ τον μεγαλύτερο υπερεθνικό εκδότη παγκοσμίως. Η πιθανή επίδραση των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των Σχεδίων από τις χώρες του Νότου παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε σύγκριση τόσο με τις καθυστερήσεις που αναμένονται σε Πολωνία και Ρουμανία όσο και με τη μη χρήση των δανείων ύψους 350 δισ. ευρώ.