Τον Ιανουάριο αναμένονται οι πρώτες χρηματοδοτήσεις
Κοντά στην υπογραφή των πρώτων συμβάσεων για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκονται οι τράπεζες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Παρασκευή 19/11 πρόκειται να παραλάβουν από το Υπουργείο Οικονομικών το επεξεργασμένο σχέδιο της επιχειρησιακής συμφωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικές υπογραφές αναμένονται πριν το τέλος του έτους, ώστε οι πρώτες χρηματοδοτήσεις να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2022.
Τα δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες με μόχλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν επενδύσεις για Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιακή Μετάβαση, Έρευνα και Ανάπτυξη, Εξωστρέφεια – Εξαγωγές και Αύξηση Μέσου Μεγέθους Επιχειρήσεων.
Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2022 αναφέρεται ότι η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από τους πόρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών διακριτών καναλιών:
α) μέσω των διεθνών χρηματοδοτικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων της ΕΤΕπ και της ΕΤΑΑ,
β) μέσω των ελληνικών και διεθνών εμπορικών τραπεζών,
γ) μέσω ενός ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών υπό την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) για αξιοποίηση ποσού έως 5 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προετοιμάζεται η αντίστοιχη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) για συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.
Την περίοδο 2021 – 2026 αναμένεται να εκταμιευθούν 30,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 17,8 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Το «Ελλάδα 2.0» επιδιώκει το συνολικό ποσό των επενδυτικών πόρων που θα κινητοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα να προσεγγίσει τα 59 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο κονδύλι που θα εκταμιευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.
Το «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από 4 βασικούς πυλώνες με αντίστοιχα ποσά στο σκέλος των επιχορηγήσεων και επιπλέον κινητοποίηση πόρων:
• Πράσινη μετάβαση: με προϋπολογισμό 6,17 δισ. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων 11,58 δισ. ευρώ)
• Ψηφιακή μετάβαση: με προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων 2,36 δισ. ευρώ)
• Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή (υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία): με προϋπολογισμό 5,18 δισ. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων 5,27 δισ. ευρώ)
• Ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός: με προϋπολογισμό 4,84 δισ. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων 8,78 δισ. ευρώ).