Η ανασκόπηση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Τη θετική έκπληξη από το μέτωπο των νέων κόκκινων δανείων και των πτωχεύσεων λόγω πανδημίας, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ανασκόπησή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσίευσε χθες. Τονίζει, όμως, ότι τα τελικά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών μπορεί να χρειαστεί άλλα δύο χρόνια για να φανούν.
Η ΕΚΤ αναφέρει ότι τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν συγκράτησαν τις πτωχεύσεις εταιρειών και αν αυτές υπήρξαν σε κλάδους που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, συνολικά, στο β΄ τρίμηνο του 2021, τα επίπεδα πτωχεύσεων στην ευρωζώνη διαμορφώθηκαν 15% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Άνοδος των χρεοκοπιών είναι μάλλον απίθανη καθώς η οικονομία ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, λέει η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ επισημαίνει τη συνεχιζόμενη μείωση των κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη, αναφέροντας ότι Ελλάδα και Κύπρος κατάφεραν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους περισσότερο από οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Ο δείκτης των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών της ζώνης του ευρώ μειώθηκε περαιτέρω κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω της διάθεσης μη εξυπηρετούμενων δανείων από το απόθεμα των τραπεζών. Ο συνολικός δείκτης ΜΕΔ διαμορφώθηκε στο 2,4% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021, μειωμένος κατά 31 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το τέλος του προηγούμενου έτους.
Αναφερόμενη στα δάνεια που μπήκαν σε προγράμματα αναστολής πληρωμών, η ΕΚΤ αναφέρει ότι σχεδόν όλα τα προγράμματα αναστολής δανείων στη ζώνη του ευρώ έχουν πλέον λήξει με περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών. Ωστόσο, οι κίνδυνοι απωλειών από δάνεια που εξακολουθούν να υπόκεινται σε μορατόριουμ έχουν αυξηθεί.
Όπως αναφέρεται στην Ανασκόπηση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν και η λήξη των μορατόριουμ δεν μεταφράστηκε αμέσως σε επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ σεκαθεστώς μορατόριουμ αυξήθηκε από 24% τον Ιούνιο του 2020 σε 36% τον Ιούνιο του 2021, σηματοδοτώντας υψηλότερη συγκέντρωση κινδύνων σε αυτό το χαρτοφυλάκιο. Αυτή η εξέλιξη παρατηρείται στις περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ και υποδηλώνει ότι, ενώ οι ισχυρότεροι δανειολήπτες επανήλθαν σταδιακά στις κανονικές αποπληρωμές, οι πιο αδύναμοι δανειολήπτες – οι οποίοι συνήθως απαιτούν υψηλότερες προβλέψεις στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών – εξακολουθούν να επωφελούνται από αυτό το μέτρο.
Όπως τονίζει η ΕΚΤ, παρά τα θετικά σημάδια, ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να χρειαστεί άλλα δύο χρόνια για να γίνει ορατός. Ο δείκτης ΜΕΔ των επιχειρήσεων θα μπορούσε να συνεχίσει την ήπια πτωτική του τάση στους περισσότερους ομίλους χωρών τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, οι δείκτες ΜΕΔ για τις πιο αδύναμες χώρες-τομείς πιθανολογείται ότι θα αυξηθούν το 2023 και θα μειωθούν ξανά το 2024.
Το μελλοντικό επίπεδο των ΜΕΔ εξαρτάται από την ισχύ και τη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς και από την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης για την αποτροπή εταιρικών αθετήσεων, σημειώνει η ΕΚΤ.