Βάζει «πλάτη» ύψους 100 δισ. η Κίνα;

Μετά την ιστορική απόφαση για το κούρεμα ύψους 50% του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση του EFSF, φαίνεται πως έρχεται ισχυρή βοήθεια και από την Κίνα.

 

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, η Κίνα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 72 δισ. ευρώ) για να συμβάλλει στις προσπάθειες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

 

Επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της χώρας, η εφημερίδα γράφει ότι «η Κίνα θα μπορούσε να εκδηλώσει την προθυμία να συνεισφέρει από 50 ως 100 δισ. δολάρια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή σε ένα νέο ταμείο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ, σύμφωνα με ένα πρόσωπο το οποίο είναι ενήμερο για τις προθέσεις των Κινέζων ηγετών».

 

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής να ζητήσουν από την Κίνα να συμβάλλει στην ενίσχυση του EFSF και το «Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι προτίθεται να το πράξει, αλλά θέλει «να εξερευνήσει τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

Η Κίνα καθώς και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην προσπάθεια, ώστε να υφίσταται το δικό του κανονιστικό πλαίσιο και να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του.

 

Τη στιγμή που η Κίνα διακρατεί ήδη κρατικό χρέος χωρών – μελών της ευρωζώνης που, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται σήμερα δήλωσε ότι δεν αναμένει να επιτευχθεί κάποια οριστική συμφωνία με την κινεζική ηγεσία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

 

«Είχα επαφές με τις κινεζικές αρχές που είναι τακτικοί αγοραστές ομολόγων του EFSF», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι η Ασία αγόρασε φέτος το 40% των ομολόγων του Ταμείου. Υπογράμμισε δε ότι «η Κίνα θεωρεί ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα επένδυση».

 

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Κίνας αυξάνονται κάθε μήνα, συνεπώς υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις. «Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για δελεαστικές και ασφαλείς επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του EFSF

 

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία – σταθμός στις Βρυξέλλες, στο 50% το “κούρεμα”

 

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011, 09:18

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ