ΣΕΒ: Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στην υγεία τα επόμενα 4 χρόνια

«Έχουμε μία εξαιρετική πρώτη ύλη ως χώρα σε ότι αφορά τον κλάδο και την επιχειρηματική ετοιμότητά του και παράλληλα μετά την πανδημία υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, όπως το well-being, ή η silver economy. Αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν όπως έχει αναφερθεί σε αυτό το συνέδριο ουκ ολίγες φορές». Αυτό τόνισε ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ένα success story στην υγεία.

 

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, έχουν ήδη δρομολογηθεί για την επόμενη 4ετία αρκετές επενδύσεις, κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες έρχονται και από ξένες επιχειρήσεις αλλά και από ελληνικές, οι οποίες έχουν το στοιχείο της καινοτομίας. Επίσης έχουν επενδυθεί σημαντικά ποσά στο σύστημα υγείας μέσω VC και private equity.

 

Όπως είπε, ο κλάδος της υγείας είναι ένας κλάδος εξωστρεφής στον οποίο αυξάνεται συνεχώς η απασχόληση. Από τους 14.000 εργαζόμενους το 2012, σήμερα απασχολούνται 23.500. Το 8% των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη προέρχεται από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

 

Δυναμικό υποσύστημα στην υγεία οι startups

 

Ερωτηθείς για τις επενδύσεις σε startups, απάντησε πώς είναι ένα παρά πολύ δυναμικό υποσύστημα στην υγεία και είναι ενδεικτικό στο Elevate Greece, 71 από τις 530 περίπου του Εθνικού Μητρώου είναι εταιρείες που ασχολούνται με την υγεία και τις life sciences.

 

Από τη μεριά του, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife FFH, θέλησε να δώσει μια άλλη οπτική, από την πλευρά των ασφαλιστικών και των επενδύσεων.

 

«Το 2019 με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πληρώσαμε συνολικά 14 δισ. ευρώ ιδιώτες και κράτος σε δαπάνες κάθε είδους για την υγεία, σε μία χώρα που στο μυαλό μας θεωρούμε ότι το κράτος τα καλύπτει όλα. Από αυτά, τα 8,7 δισ. ευρώ τα πλήρωσε το κράτος, εμείς οι ασφαλιστικές πληρώσαμε 700 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 5 δισ. τα πληρώσαμε από την τσέπη μας». Όπως είπε, στην Ελλάδα ό,τι δείκτη και να δούμε είναι στο ένα τέταρτο με ένα πέμπτο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού δείκτη. Από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ έχουμε επιλέξει ότι η ασφάλιση είναι το κράτος και ένα μικρό κομμάτι της είναι για εκείνους που επιλέγουν να ασφαλιστούν, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρέθεσε ο κ. Σαρρηγεωργίου είναι ότι ο μέσος συνταξιούχος των χωρών του ΟΟΣΑ βγαίνει κατά μέσο όρο στη σύνταξη με αποταμιεύσεις έξι μηνών και ο Έλληνας με μόλις τρεις ημέρες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ