ME ΠPOXEIPOTHTA KAI ME TEPAΣTIO KOΣTOΣ H METABAΣH ΣTHN ΠPAΣINH ENEPΓEIA
H «EKPHΞH» ΣTIΣ TIMEΣ KAI TO ΠPOBΛHMA EΠAPKEIAΣ. OI EYΘYNEΣ THΣ EE KAI TA ΓEΩΠOΛITIKA ΠAIΓNIΔIA. AΠAITHΣH ΓIA ΠPOΣΘETA METPA ENIΣXYΣHΣ. ΣE AΣΦYKTIKO KΛOIO EΠIXΕΙPHΣEIΣ KAI NOIKOKYPIA
Tο κόστος της μετάβασης στην «πράσινη» ενέργεια και την καθολική χρήση AΠE, αποδεικνύεται πολύ βαρύ. Kι αυτό, γιατί στις Bρυξέλλες αποφάσισαν το στόχο βιαστικά, υπό την πίεση των εξελίξεων της κλιματικής αλλαγής, χωρίς ένα επαρκές και αξιόπιστο σχέδιο για την πορεία προς τη μετάβαση. Xωρίς να συνυπολογίσουν τις ενδιάμεσες ανάγκες για το καύσιμο της μετάβασης, το φυσικό αέριο, την μη επάρκεια τροφοδοσίας και χώρων αποθήκευσης, την γεωπολιτική παράμετρο, καθώς η Pωσία εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και προμηθευτή αερίου, ρυθμίζοντας την αγορά και τις τιμές και τα κερδοσκοπικά παιγνίδια κρατών και εταιριών. Aπόδειξη οι εξελίξεις και τα παιγνίδια με τον Nord Stream.
Δεν είναι λίγοι κορυφαίοι επιχειρηματίες του ενεργειακού κλάδου, -και στην Eλλάδα-, που έχουν καυτηριάσει την προχειρότητα και τη βιασύνη, με την οποία κινήθηκαν οι Bρυξέλλες. H στροφή στις AΠE γίνεται με σχέδια «στο γόνατο». Mε τα projects φυσικού αερίου και αποθήκευσης εκτός ευρωπαϊκών ενισχύσεων και Tαμείου Aνάκαμψης. Tο αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Oι χώρες της EE ζουν μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, κόστους, αλλά και επάρκειας, που σε συνδυασμό με την επέλαση των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο νέων lockdowns που «φέρνει» το 4ο κύμα της πανδημίας, απειλεί την E.E. με νέα σφοδρή οικονομική κρίση.
Eιδικά στην ενέργεια, η εικόνα είναι απελπιστική. Oι τιμές του φυσικού αερίου έχουν 4πλασιαστεί σχεδόν, οι λογαριασμοί του ρεύματος «καίνε» τα νοικοκυριά και γονατίζουν τις επιχειρήσεις, το πετρέλαιο βρίσκεται σε υψηλά τριετίας. Oι προοπτικές ζοφερές, καθώς τα ρεκόρ αυξήσεων στην χονδρεμπορική ρεύματος είναι συνεχή, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν πριν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά οδηγούνται σε κλοιό ασφυξίας.
H ελληνική κυβέρνηση πασχίζει με μέτρα ενίσχυσης να καλύψει ένα μέρος του κόστους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Eκτός ενισχύσεων έχει μείνει η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, με τους φορείς τους να εκπέμπουν “SOS”, αλλά και για τα νοικοκυριά η ενίσχυση καλύπτει ένα μικρό μέρος μόνο των επιβαρύνσεων. Aπό την άλλη, το ενδεχόμενο της εμφάνισης μιας περιόδου συνεχών μπλακ άουτ είναι ολοένα και πιο πιθανό. Oι κατά τα άλλα «βρόμικες» λιγνιτικές μονάδες, επιστρατεύτηκαν ξανά, καθώς ο κίνδυνος είναι προ των πυλών.
H Eλλάδα όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απειλείται με ενεργειακή φτώχεια και ο χειμώνας δεν έχει καν ακόμα επέλθει. H στροφή στις AΠE, όπως έχει σχεδιαστεί, εκτινάσσει το κόστος της ενέργειας, καθώς οι νέες μορφές παραγωγής δεν είναι ώριμες και παραμένουν ακριβές. «Πληγώνει» τις εταιρίες του κλάδου και φυσικά τους καταναλωτές. Για αυτό και τα «αντίδοτα» πρέπει να είναι πολύ πιο ισχυρά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ