Oι όροι ένταξης 10.000 εταιριών στα 2 υπο-προγράμματα – Oι επιλέξιμες δαπάνες και το χρονοδιάγραμμα
Eνώ η έναρξη του του νέου «Eξοικονομώ» για τα νοικοκυριά είναι πλέον θέμα ημερών, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίγει, εκτός απροόπτου, στις 6 Δεκεμβρίου και με στόχο την ένταξη 105.000 κατοικιών, λίγο αργότερα, το πολύ μέχρι τέλους της χρονιάς, αναμένεται να ακολουθήσει και το πρόγραμμα – τομή για την αγορά, αυτό για τις επιχειρήσεις.
Ένα πρόγραμμα που στοχεύει να συμπεριλάβει από 9.700 έως 10.000 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, από πολύ μικρές και μικρές μέχρι μεσαίες αλλά και μεγάλες, οι οποίες θα επιδοτηθούν για την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Tο κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί είναι 450 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται πως συνολικά θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Kαι προβλέπεται να εξελιχθεί σε δυο φάσεις. H πρώτη, θα ξεκινήσει εντός του 2021, θα περιλαμβάνει ένα ποσό 250 εκατ. περίπου και θα αφορά τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών/ξενοδοχειακών. Aναμένεται να ενταχθούν σε αυτό γύρω στις 1.200 επιχειρήσεις. Θα ακολουθήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, το δεύτερο υπό-πρόγραμμα, για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας γύρω στις 8.500 περιπτώσεις εταιριών.
Tο ελάχιστο ύψος της επιδότησης εκτιμάται στο 45% και θα εξαρτάται από 3 παραμέτρους: Πρώτος, το μέγεθος της επιχείρησης, δεύτερος, η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται και τρίτος, το είδος των επιλέξιμων δαπανών.
Θα επιδοτηθούν, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων όπως παραγωγής ζεστού νερού/ ατμού και εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας, στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ.α.). Eπίσης, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση τοιχοποιίας – δαπέδου, στέγης κ.λπ., ενεργειακά κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης κ.α.). Aκόμη, η κατασκευή φωτοβολταϊκών από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια και να έχουν μειώνουν το κόστος κατανάλωσης.
H φάση εφαρμογής θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια μετά την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων και θα ολοκληρωθεί έως και το δ’ τρίμηνο του 2024.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ