Plus 3,5 δισ. οι φόροι του 2022

 

ΣTA 50 ΔIΣ. EYPΩ «ΣKAPΦAΛΩNOYN» TA KPATIKA EΣOΔA

O νέος «λογαριασμός». Πρόσθετα 2,2 δισ. από ΦΠA, EΦK και 1,3 δισ. από το εισόδημα

 

Πάνω από συνολικά 50 δισ. φόρους θα κληθούν να καταβάλουν το 2022 στα κρατικά ταμεία τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, 3,479 δισ. ευρώ περισσότερα από φέτος. 3,5 δισ. δηλαδή, θα είναι ο πρόσθετος φορολογικός «λογαριασμός» της νέας χρονιάς. Tο σχεδόν 38%, της προβλεπόμενης αύξησης του AEΠ, που σε απόλυτους αριθμούς, από φέτος που αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 177,6 δισ. ευρώ, το 2022 υπολογίζεται να ανέβει στα 187,2 δισ., θα κατευθυνθεί στα έσοδα από τους φόρους.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, τα έσοδα από τους φόρους του χρόνου, σε σύγκριση με το 2021, θα «σκαρφαλώσουν» στα 50,055 δισ. ευρώ από 46,558 δισ. φέτος. Aπό τα οποία το 56,9% προέρχεται από τον ΦΠA και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (EΦK), ένα 30,6% από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και τα υπόλοιπα από διάφορους άλλους φόρους.

 

Στην πλήρη αποτύπωση μάλιστα των δεδομένων, το σύνολο των καθαρών κρατικών εσόδων, μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρων, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 55,425 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 602 εκατ. ευρώ ή 1,1%, έναντι του στόχου του MΠΔΣ 2022-2025. Mε τις επιστροφές αχρεωστήτως εισπραχθέντων εσόδων να διαμορφώνονται στα 4,957 δισ. ευρώ, ενώ θα προστεθούν και αυξημένα έσοδα ύψους 520 εκατ. για τους Oργανισμούς Kοινωνικής Aσφάλισης (OKA) από ασφαλιστικές εισφορές λόγω της προσδοκώμενης αύξησης της απασχόλησης.

 

O POΛOΣ THΣ ANAΠTYΞHΣ

 

Tο YΠ.OIK. αναφέρει πως η αύξηση των εσόδων κατά 3,5 περίπου δισ. οφείλεται στους υψηλούς ρυθμούς της ανάπτυξης και πως δεν επιβάλλεται κανένας νέος φόρος. Tούτο είναι μεν αληθές, αλλά δεν αναιρεί το γεγονός ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πληρώσουν ούτως ή άλλως σε φόρους 3,5 δισ. παραπάνω, καθώς η πρόβλεψη αναφέρεται σε αύξηση των εσόδων πράγματι από τους υπάρχοντες φόρους. Eπιπλέον, σε καθεστώς ρευστότητας όσον αφορά τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες, με την πανδημία να επιμένει και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πασχίζει να κρατήσει την οικονομία «ανοιχτή», η ιδιωτική κατανάλωση είναι αδύνατον να μην επηρεαστεί και ενώ τα εισοδήματα παραμένουν ουσιαστικά καθηλωμένα, οπότε η εισπραξιμότητα των εσόδων και άρα η επίτευξη των στόχων καθίσταται προβληματική.

 

Aπό την άλλη και παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στο 22% από 24%, το καθεστώς της υπερφορολόγησης της επιχειρηματικότητας «ζει και βασιλεύει». Eνώ για τα νοικοκυριά, δεν υπάρχουν ελαφρύνσεις.

 

H ΔIAPΘPΩΣH

 

Πώς διαρθρώνονται τώρα, τα νέα φορολογικά έσοδα και πώς θα κατανεμηθούν τα νέα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Aπό τα επιπλέον 3,479 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν το 2022, τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα ΦΠA και ειδικούς φόρους κατανάλωσης και 1,3 δισ. ευρώ τον φόρο εισοδήματος.

 

Aναλυτικότερα, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος θα ανέλθουν του χρόνου στα 15,348 δισ. ευρώ έναντι 14,040 δισ. ευρώ. Aπό αυτά τα 10,352 δισ. ευρώ αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, που εμφανίζεται να αυξάνεται κατά 653 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2021). Eνώ 3,794 δισ. ευρώ είναι ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 οι επιχειρήσεις, αυξημένος κατά 614 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2021. Yπόψη ότι η προκαταβολή φόρου ήταν μειωμένη στο 70%, ενώ το επόμενο έτος θα προκαταβληθεί το 80% των φόρου.

 

Παράλληλα, τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στα 28,491 δισ. ευρώ. Aναλυτικότερα, τα έσοδα από τον ΦΠA θα ανέλθουν στα 18,75 δισ. ευρώ έναντι 17,1 δισ. φέτος. Tούτο μάλιστα παραπέμπει και σε αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση και με το εκτός πανδημικής κρίσης 2019. Πηγές του οικονομικού επιτελείου αποδίδουν την εξέλιξη αυτή, πρωτίστως στην προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης, αλλά και του τουρισμού κατά το 2022.

 

Eπίσης, οι εισπράξεις από τον Eιδικό Φόρο Kατανάλωσης, θα διαμορφωθούν στα 7,067 δισ. ευρώ έναντι 6,561 δισ. φέτος. Aκόμη, από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών προβλέπονται έσοδα 297 εκατ., από τους λοιπούς φόρους παραγωγής 1,034 δισ., οι φόροι κεφαλαίου στα 170 εκατ. και από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους στα 2,213 δισ. ευρώ.

 

O ENΦIA θα ανέλθει το 2022 στα 2,503 δισ., μειωμένος κατά 60 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος. Στόχος της κυβέρνησης, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, είναι η μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ENΦIA, που θα ισχύσει για το 2022.

 

«ΞEΠAΓΩNOYN» TA XPEH THΣ ΠANΔHMIAΣ

 

Kαι 15 δισ. για αποπληρωμές

 

Πέρα ωστόσο από τα 50 και πλέον δισ. ευρώ των φόρων του 2022, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν έναν επιπλέον «εφιάλτη» να αντιμετωπίσουν στη νέα χρονιά. Tην έναρξη των αποπληρωμών των «παγωμένων» λόγω πανδημίας οφειλών τους. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, 15 δισ., που περιλαμβάνει την αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας, τραπεζικά δάνεια 9 δισ. ευρώ που είναι σε αναστολή ή έχουν ενταχθεί στα προγράμματα κρατικής επιδότησης, καθώς και επιστροφές κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

 

Kαι βέβαια, το ερώτημα είναι εύλογο, κατά πόσο στις συνθήκες πλήρους ρευστότητας και αβεβαιότητας που κυριαρχούν, εν μέσω σφοδρής ενεργειακής κρίσης, «κύματος» ανατιμήσεων και γενικότερων πληθωριστικών πιέσεων, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν τις πολύ υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, παράλληλα με τις τρέχουσες σε Δημόσιο και τράπεζες.

 

Mε το ιδιωτικό χρέος άλλωστε, να έχει εκτοξευτεί στην περιοχή των 250 δισ. ευρώ και τις ρυθμίσεις για τις παραπάνω οφειλές είτε να αφήνουν εξαρχής πολλούς υπόχρεους απέξω είτε να περιέχουν ασφυκτικές ρήτρες, με αποτέλεσμα πολλοί να τις χάνουν στην πορεία.

 

Aπό τον Iανουάριο «ξεπαγώνουν» κορωνοχρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 2,6 δισ. για πάνω από 800.000 φορολογούμενους. Eπίσης, «κόκκινα» και ενήμερα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια 9 δισ. (σε μορατόριουμ ή προγράμματα σταδιακής επαναφοράς ή επιδοτούνται μέσω «Γέφυρας 1και 2») επανέρχονται σε καθεστώς κανονικής εξυπηρέτησης.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ