«Η Ευρώπη γιορτάζει το κούρεμα του ελληνικού χρέους», «Ανακούφιση στις αγορές μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών» και «Μαστίγιο και καρότο για τις τράπεζες», είναι μερικοί αντιπροσωπευτικοί τίτλοι για το πως οι γερμανικές εφημερίδες υποδέχονται τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
«Όποιος πίστευε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε με μιας να νικήσει την κρίση πλανάται, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. Ο χρόνος θα δείξει αν αρκεί το οπλοστάσιο σε οικονομικά και δημοσιονομικά μέσα που δημιούργησαν οι χώρες της Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους. Ένα όμως πέτυχαν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και είναι εξίσου σημαντικό με το κούρεμα ή τον έλεγχο των δημοσιονομικών: Αποκατάστησαν την αξιοπιστία στην ΕΕ. Η Ευρώπη δηλώνει παρούσα και δείχνει ότι διαθέτει αρκετή δύναμη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.
Γραφείο μεταξύ σκουπιδιών και μπαρ
Η εφημερίδα του Μονάχου φιλοξενεί άρθρο για την αποστολή του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Αθήνα: «Το γραφείο του Χορστ Ράιχενμπαχ βρίσκεται μεταξύ βουνών από σκουπίδια και νυχτερινά κέντρα. Ο Γερμανός έχει αναλάβει να προωθήσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», γράφει η αρθρογράφος Κριστιάνε Σλέτσερ: «Στην ερώτηση των Ελλήνων δημοσιογράφων, για το αν η Ελλάδα θα απολέσει την εθνική της κυριαρχία, ο Χορστ Ράιχενμπαχ απαντά με ένα απλό όχι και προσθέτει ότι τα μέλη της Task Force αποκλείεται να ζητήσουν να προεγκρίνουν κάθε απόφαση της κυβέρνησης. Όταν ο Χορστ Ράιχενμπαχ επιστρέφει το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες έχει μαζί του χειρόγραφες σημειώσεις με τα ζητήματα που χρίζουν, κατά την άποψή του, άμεσης αντιμετώπισης. Ο ίδιος μιλάει ωστόσο για προτάσεις. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Ξεκινά από φθηνά φάρμακα, περνά από την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και καταλήγει στο κλείσιμο των χιλιάδων παράνομων χωματερών. Στα μέσα Νοεμβρίου ο Χορστ Ράιχενμπαχ επιστρέφει στην Αθήνα. Τότε θα δει αν η βοήθειά του είναι επιθυμητή».
Η γερμανική συνταγή για την ευημερία
Είναι γεγονός ότι η Γερμανία κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα της στην ίσως σημαντικότερη μεταρρύθμιση στην ιστορία της ΕΕ, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο τρόπος, με τον οποίo «πέρασαν» εν πολλοίς οι γερμανικές θέσεις εξηγείται εύκολα ως εξής: Όποιος επιθυμεί μια ευημερία στο επίπεδο της Γερμανίας θα πρέπει να προσεγγίσει τις μεθόδους και τα μέσα, με τα οποία η Γερμανία έφθασε εκεί που βρίσκεται σήμερα. Και εδώ ωστόσο αναμένονται αντιπαραθέσεις διότι η τακτική αυτή ενδέχεται να προσβάλει την εθνική περηφάνια κάποιων».
Κάλιο αργά παρά ποτέ!
Για την εφημερίδα Handelsblatt οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση: «Μετά τα πειράματα στην αντιμετώπιση της κρίσης και αναποτελεσματικές αποφάσεις, οι ευρωπαίοι ηγέτες λαμβάνουν επιτέλους τα σωστά μέτρα. Αν όμως είχαν καταφέρει να πράξουν το ίδιο πριν από μήνες τότε η υπόθεση θα στοίχιζε φθηνότερα. Κάλιο αργά παρά ποτέ όμως, καταλήγει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.
Διαβάστε επίσης: Το «φάντασμα» των κρατικοποιήσεων πάνω από τις τράπεζες