Από τη μια ο φόβος για χρεοκοπία οδηγεί τους Έλληνες στην εκροή καταθέσεων και από την άλλη οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η ύφεση οδηγούν το κατά κεφαλήν εισόδημα σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι κατά κεφαλήν καταθέσεις περιορίστηκαν τον Αύγουστο στις 16.796 ευρώ και κατατάσσουν την Ελλάδα αμέσως πριν από τη Σλοβενία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Η κακή εικόνα των ελληνικών καταθέσεων είχε διαφανεί ήδη από το 2010 και αναμένεται να χειροτερέψει μετά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία παρουσιάζει η «Καθημερινή», το 2010 υπήρξε η πρώτη χρονιά ύστερα από διαδοχικά έτη ανόδου που το διαθέσιμο εισόδημα υποχωρεί από το υψηλό επίπεδο των 172,6 δισ. ευρώ στα 163,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας δραστική μείωση κατά 9 δισ. ευρώ σε μία μόλις χρονιά.
Η απαισιοδοξία των αριθμών δεν εξαντλείται στην υποχώρηση της κατανάλωσης. Τα στοιχεία του European banking Federation δείχνουν ότι τα κατά κεφαλήν δάνεια των Ελλήνων υπερβαίνουν πλέον τις κατά κεφαλήν καταθέσεις, διαψεύδοντας το επιχείρημα περί χαμηλής χρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, κάθε Έλληνας χρωστούσε προς τις τράπεζες 22.842 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις του δεν ξεπερνούσαν εκείνη τη χρονιά τα 18.504 ευρώ.