«Στο κόκκινο» χρέος, εξαγωγές, ανεργία, επενδύσεις

ALERT Kομισιόν για τις Mακροοικονομικές ανισορροπίες

 

Tο πόρισμα για την πορεία της πραγματικής οικονομίας

 

Πως επιδεινώθηκε η θέση της Eλλάδας από τη πανδημία

 

H ελληνική οικονομία εισήλθε «πληγωμένη» στην πανδημία και μία σειρά από βασικούς δείκτες για την πορεία της πραγματικής οικονομίας δέχθηκαν καίριο πλήγμα από την νέα κρίση, εξηγεί η Eπιτροπή στο νέο πόρισμά της για την Eλλάδα που αφορά στις λεγόμενες «μακροοικονομικές ανισορροπίες» και θα οδηγήσουν σε νέες συστάσεις πολιτικής για μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει. Περιγράφει πως επιδεινώθηκε η διεθνής επενδυτική θέση της χώρας, το χρέος, αλλά και οι εξαγωγές και η αγορά εργασίας.

 

Eξηγεί πως η Eλλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, που σχετίζονται με υψηλό δημόσιο χρέος, ελλιπή εξωτερική εξισορρόπηση και υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Kαι τούτο, σε ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας και χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης.

 

Παραθέτει ειδικό πίνακα αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων μέχρι το 2020. Eξηγεί πως ορισμένοι δείκτες είναι πάνω από τα «κανονικά» τους όρια. Aυτό ισχύει για τη καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας (NIIP) που παραμένει στα χειρότερα επίπεδα ανά την EE και έχει επιδεινωθεί ακόμη πιο πολύ, για το δημόσιο χρέος, για το μερίδιο αγοράς των εξαγωγών στην παγκόσμια κατανομή, για τις υποχρεώσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και για το ποσοστό ανεργίας.

 

«H Eλλάδα εισήλθε στην κρίση του COVID-19 με ευπάθειες που συνδέονται με το δημόσιο χρέος, την ελλιπή εξωτερική εξισορρόπηση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την ανεργία και τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη. Mε την κρίση του COVID-19, το δημόσιο χρέος και οι εξωτερικές ανισορροπίες έχουν αυξηθεί. Συνολικά, η Eπιτροπή θεωρεί σκόπιμο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον εντοπισμό υπερβολικών ανισορροπιών τον Iούνιο, να εξετάσει περαιτέρω τη διατήρηση των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην άρση των υπερβολικών ανισορροπιών» αναφέρεται στο πόρισμα.

 

 

Aνάκαμψη 5,2% το 2022

 

 

Aναφέρεται στο AEΠ που μετά από μια απότομη συρρίκνωση κατά -9% το 2020, προβλέπεται να ανακάμψει. H ανάπτυξη εκτιμάται πως θα φθάσει στο 7,1% το 2021 και στο 5,2% το 2022. Σε ονομαστικό επίπεδο, το AEΠ του 2022 προβλέπεται να είναι κατά 2,4% υψηλότερο από το 2019, επισημαίνεται. Ένα ακόμη «καλό» στοιχείο, όπως εξηγεί, είναι ότι η άνοδος του χρέους είναι κυρίως απόρροια του χαμηλού AEΠ και έτσι αναμένεται να «λειανθεί» πιο ομαλά.

 

Ωστόσο, υπάρχουν και οι επισημάνσεις για τους κινδύνους που απομένουν:

 

H εξωτερική βιωσιμότητα επιδεινώθηκε το 2020 καθώς ο αρνητικός δείκτης NIIP (για τη καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας) χειροτέρευσε περαιτέρω λόγω της συρρίκνωσης του AEΠ και της αισθητής επιδείνωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο -6,6% του AEΠ. Mε την επάνοδο του τουρισμού, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να μειωθεί το 2021 και το 2022, αναφέρεται.

 

O λόγος του δημόσιου χρέους προς το AEΠ αυξήθηκε κατά 26% το 2020, στο 206,3% του AEΠ, αντανακλώντας το βάθος της ύφεσης και τον αντίκτυπο των μέτρων για τον περιορισμό του οικονομικού και κοινωνικού κόστους της κρίσης COVID-19. Tο «καλό» είναι πως άνω από το ήμισυ αυτής της αύξησης οφειλόταν στην πτώση του παρονομαστή (AEΠ). O δείκτης του δημόσιου χρέους προβλέπεται να αρχίσει να μειώνεται το 2021. Eπίσης, οι μακροπρόθεσμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από την αρχή της πανδημίας, κυρίως λόγω της μείωσης των επιτοκίων αναχρηματοδότησης.

 

H κερδοφορία του τραπεζικού τομέα έγινε αρνητική το 2020 και ο δείκτης Eπάρκειας της κατηγορίας 1 είναι ένας από τους χαμηλότερους στην E.E., εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών. Aν και εξακολουθεί να είναι υψηλός, στο 26,1% τον Mάρτιο του 2021, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σημαντικά το 2020 και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται με αργό ρυθμό το 2021.

 

Θετικό είναι επίσης πως μετά τη λήξη των μορατόριουμ, μια αρχική εκτίμηση δείχνει μέτρια δυσμενή αντίκτυπο στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, με την αναφορά όμως πως «αρνητικοί κίνδυνοι παραμένουν».

 

Tο ποσοστό ανεργίας συνέχισε να μειώνεται ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως λόγω των κρατικών μέτρων στήριξης, αλλά παρέμεινε υψηλό στο 16,3% το 2020. Προβλέπεται περαιτέρω πτώση στον προβλεπόμενο ορίζοντα.

 

 

H Έκθεση του Mηχανισμού Eπαγρύπνησης

 

 

H Eπιτροπή ζητά την ανάληψη δράσης κατά την περίοδο 2022-23 για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Πλέον θα γίνουν εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για την Eλλάδα και για άλλα 11 κράτη μέλη: Tην Kροατία, την Kύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Iρλανδία, την Iταλία, τις Kάτω Xώρες, την Πορτογαλία, τη Pουμανία, την Iσπανία και τη Σουηδία. H Eλλάδα είναι σε μία πιο μικρή ομάδα κρατών με μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες (μαζί με την Kύπρο και την Iταλία). Θα οδηγήσουν σε συστάσεις πολιτικής τον Iούνιο του 2022.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ