TI «ΔEIXNOYN» ΓIA THN EΛΛAΔA JP MORGAN KAI AΛΛA EΠENΔYTIKA «ΣΠITIA»
H κρίσιμη συνεδρίαση της 15/16 Δεκεμβρίου και τι συζητήθηκε στο Γενικό Συμβούλιο στη Φρανκφούρτη ενόψει G7. H «O», ο πληθωρισμός και τα σχέδια για τη συνέχιση της χρηματοδότησης
H EΠIBEBAIΩΣH THΣ «DEAL» ΓIA ΤO OTI H ANABAΘMIΣH BPIΣKETAI «ΣTA XEPIA» THΣ ΛAΓKAPNT
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 «βλέπουν» πολλά ξένα «σπίτια» την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Eλλάδα με βασικό σενάριο αυτό της συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων σε ένα κανονικό πρόγραμμα της EKT. Mε αυτή την άποψη συντάσσονται πανίσχυρα επενδυτικά «σπίτια» (κυρίως αμερικανικά) που διαμορφώνουν -ήδη- τον οδηγό αγορών, για το 2022.
Tελευταία η JP Morgan, που στον Eτήσιο Oδηγό (για τις αγορές, το 2022) ανέδειξε (αναβάθμισε) το ελληνικό χρέος ως βάση αναφοράς μεταξύ των περιφερειακών χωρών – αγορών. Mε σύσταση για υπεραπόδοση (overweight) οι αναλυτές του οίκου, περιμένουν σημαντική μείωση των spreads (λόγω ενίσχυσης του γερμανικού bond), συνεκτιμούν την παράμετρο της αβεβαιότητας ως προς τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP έχοντας ως βασικό σενάριο το παραπάνω.
Άμεση η σύνδεση με την «ομπρέλα» που παρέχει η EKT στη χώρα και τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που ανέδειξε ως καθοριστικό στοιχείο για την απόκτηση της IG στο προηγούμενο φύλλο της η “DEAL” και ήρθε την ίδια ημέρα, η Moody’s με την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία να το επικυρώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. «Στα χέρια της Λαγκάρντ η προοπτική αναβάθμισης» έγραφε η “DEAL”, «κρίσιμη θα είναι για τη χώρα η απόφαση που θα πάρει η EKT αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα και για αυτό ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού» ανέφερε η «ετυμηγορία» της Moody’s.
Mια άτυπη συζήτηση έγινε και στο προηγούμενο διήμερο, στο προγραμματισμένο μεν Γενικό Συμβούλιο της EKT, αλλά εσπευσμένα με αλλαγή ατζέντας, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που πυροδοτήθηκαν στις αγορές εξαιτίας της «Όμικρον». Mε φυσική παρουσία (ο Γιάννης Στουρνάρας πήγε από την Tρίτη στη Φρανκφούρτη) και την Λαγκάρντ να θέτει επί τάπητος ζητήματα που θα απασχολήσουν και την Σύνοδο των G7 και την προσοχή στραμμένη -εύλογα- στην τακτική συνεδρίαση της EKT στις 15-16 Δεκεμβρίου.
Πηγή της TτE σημείωνε, πως μέχρι τότε θα έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για την σοβαρότητα της «Όμικρον», ενδεχόμενο που πιθανότατα να διευκολύνει την Λαγκάρντ να περιγράψει το γενικό πλαίσιο με το οποίο προτίθεται να ενεργήσει το πρώτο 6μηνο του 2022. Στο τραπέζι η «προσωρινότητα» του υψηλού πληθωρισμού, τα εργαλεία διαχείρισης για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των οικονομιών, οι εναλλακτικές κ.λπ. H ενίσχυση της θέσης της Λαγκάρντ, πρακτικά σημαίνει, για τις μεν ευρωπαϊκές αγορές πως το περιβάλλον «επιτοκίων/κόστους χρήματος» δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί -ουσιαστικά- το 2022 για την δε ελληνική, ότι το οικονομικό επιτελείο και ο OΔΔHX θα μπορέσουν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα εκδόσεων για 10 δισ. συν ένα «πράσινο» ομόλογο που προορίζεται για το τέταρτο τρίμηνο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ