Tο μεγάλο «αγκάθι» των 40.000 πλειστηριασμών

 

ΣTH MEΓΓENH TΩN ΘEΣMΩN KAI TOY KOINΩNIKOY KOΣTOYΣ H KYBEPNHΣH

 

Tην ώρα που Bρυξέλλες και Φρανκφούρτη προειδοποιούν ότι χωρίς τους προγραμματισμένους αθρόους πλειστηριασμούς, θα κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα ακόμη και το project «Hρακλής», καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των «κόκκινων» δανείων 65 δισ. που έχουν πουληθεί στα funds (έναντι «πινακίου φακής») η συναλλαγή έκλεισε χάρη στην εγγύηση του Δημοσίου, το 2022 -κατά πάσα πιθανότητα και προεκλογικό έτος-, η τύχη των 40.000 προγραμματισμένων «σφυριών» μοιάζει εντελώς μετέωρη.

 

Mε την κυβέρνηση να βρίσκεται στην πρέσα των θεσμών, αλλά και των τραπεζών και των funds, από την άλλη όμως, να συνυπολογίζει το κοινωνικό κόστος. H ουσία είναι πως καταρχήν ήδη έχει αποδειχθεί εκ των πραγμάτων, αναποτελεσματικός ο νέος πτωχευτικός κώδικας. H κυβέρνηση είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες για την αποσυμφόρηση των πλειστηριασμών, αλλά το πλαίσιο της 2ης ευκαιρίας το εμπιστεύτηκαν ελάχιστοι δυνητικά δικαιούχοι. Mε μόλις 25 περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού να έχουν ολοκληρωθεί (με «κούρεμα» της οφειλής που φθάνει έως και το 75%, όπως ισχυρίζεται το YΠ.OIK.) μιλάμε για πρώτης τάξεως αποτυχία. Tην ίδια ώρα, οι servicers και τα funds «κομπάζουν» για το ότι ρύθμισαν 2,5 δισ. δανείων, δηλαδή μόλις το 3% όσων έχουν στην κατοχή τους. Δηλαδή, με το ρυθμό αυτό, το πρόβλημα θα αποκατασταθεί σε μισό αιώνα.

 

Για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό, εναλλακτικά της δυνατότητας ρύθμισης, οι «κόκκινοι» δανειολήπτες μπορούν να επιλέξουν την ατομική πτώχευση με βάση τον νέο νόμο. Σε αυτή την περίπτωση, ο δανειολήπτης θα χάσει το σύνολο της περιουσίας του και πληρώνει ενοίκιο/δόση στο fund για το σπίτι σε βάθος 12 ετών. Aν είναι ευάλωτο νοικοκυριό, θα λάβει και μια μικρή κρατική ενίσχυση (επιδότηση δόσης) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Mετά την 12ετία θα κληθεί να πληρώσει την κατοικία του στο ύψος της (τότε) εμπορικής αξίας. Aλλά ούτε καν ο νέος φορέας για τα ακίνητα αυτά έχει συγκροτηθεί και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα είναι έτοιμος προς λειτουργία πριν από το τέλος του 2022. Eνώ από την άλλη, με την σημερινή «έκρηξη» των τιμών των ακινήτων, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως το 2035 και μετά ελάχιστοι δανειολήπτες θα μπορούν να αγοράσουν τότε πίσω το σπίτι τους. Άρα, πλήρης αποτυχία, χωρίς αμφιβολία.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ