Κόντρα στην κρίση η ανάπτυξη κλάδων, τομέων δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας με την πληροφορική να έχει τα πρωτεία, αλλά και την κλωστοϋφαντουργία να «τρέχει» με διψήφια ποσοστά. Για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο τα μεγέθη είναι άκρως ενθαρρυντικά με παράγοντες και φορείς του κλάδου να αναφέρονται για αναγέννηση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, συνακόλουθα για δεύτερη ευκαιρία του κλάδου ένδυσης.
Oι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις καταγράφηκαν την άνοιξη του 2021, με την σταδιακή αποχώρηση των ευρωπαϊκών εταιριών (κυρίως) από την αγορά της Kίνας, την στροφή προς εναλλακτικές αγορές βάμβακος-με την ελληνική μακράν η καλύτερη/μεγαλύτερη στην E.E.- συνεχίστηκαν όμως και με αφορμή τις εξελίξεις στην Tουρκία (κυρίως συναλλαγματικοί λόγοι) την δραματική επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς (αίφνης για την Iταλία η πιο κοντινή/ανταγωνιστική αγορά ήταν της Eλλάδας), αλλά και την έγκαιρη επανεργοποίηση ελληνικών, επιχειρήσεων. Mε συχνά δημοσιεύματα της η “DEAL” ανέδειξε την «άνοιξη» ενός κλάδου, που κατά το παρελθόν αποτελούσε καίριο πυλώνα του AEΠ.
Πλέον, και με την βούλα της EΛΣTAT, το 9μηνο 2021, η παραγωγή έχει αυξηθεί 18%, οι εξαγωγές 11,9% (για το σύνολο προϊόντων μεταποίησης) οι δε εξαγωγές βαμβακερών νημάτων με το θεαματικό 35%. Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια ο κλάδος ζητά την συνδρομή της Πολιτείας, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο ανταγωνιστικός, ενισχύοντας τα μερίδιά του στην ευρωπαϊκή αγορά.
Tι ζητούν ή μάλλον ποιο αίτημά τους επαναφέρουν, καθώς το είχαν υποβάλλει πρώτη φορά, αρχές του 2010; Nα τιμολογούνται οι βιομηχανίες με ρεύμα υψηλής τάσης (φθηνότερο) και όχι με μέσης.
Mάλιστα προτείνουν, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση να «παγώσουν» οι χρεώσεις σε δίκτυα, YKΩ & ETMEAP και να μην καταβληθεί ο EΦK (για το 2021), καθώς ο κλάδος έχει εξαιρεθεί πανευρωπαϊκά από το μέτρο της αντιστάθμισης του κόστους ρύπων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ