Την αισιοδοξία της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022 εξέφρασε η BNP Paribas, βλέποντας σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην αναπτυξιακή της δυναμική όσο και στο μέτωπο των επενδύσεων, ενώ επισημαίνει ότι η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα, αν και η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δύσκολη, υπάρχουν πραγματικά σημάδια βελτίωσης στη χώρα και εκτιμά ότι αυτές οι θετικές τάσεις θα συνεχιστούν και το 2022, με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση στο μέτωπο της υγείας θα παραμείνει υπό έλεγχο.
Η ελληνική οικονομία έχει εκπλήξει θετικά με τις επιδόσεις της το 2021, μετά από την ύφεση-ρεκόρ του 2020, λόγω της υγειονομικής κρίσης, όπως σημειώνει η BNP Paribas. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ανάκαμψη του ΑΕΠ άνω του 7% φέτος, ρυθμός που θα παραμείνει ισχυρός το 2022, με άνοδο περίπου 5%. Παράλληλα, στην αγορά εργασίας, η τάση είναι επίσης ενθαρρυντική, με το ποσοστό ανεργίας να έχει υποχωρήσει στο 13% τον Σεπτέμβριο, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2010.
Φυσικά, υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις, όπως τονίζει, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να αισθάνεται τις συνέπειες των κρίσεων του 2008 και του 2011. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως το μέγεθος της οικονομίας παραμένει σημαντικά μικρότερο από ό,τι πριν από 15 χρόνια, ενώ το ποσοστό της ανεργίας των νέων εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό και οι επενδύσεις είναι στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη, ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή, το επίπεδο του δημόσιου χρέους αυξήθηκε περαιτέρω λόγω της πανδημίας ξεπερνώντας πλέον το 200% του ΑΕΠ, τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας το οποίο στοχεύει στη συνέχιση βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.
Πάντως, όπως τονίζει η γαλλική τράπεζα, υπήρξαν ορισμένες αξιοσημείωτες διαρθρωτικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία. Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2016, και παρόλο που μειώθηκαν το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχουν ανακάμψει έντονα από τότε. Επιπλέον, η Ελλάδα θα λάβει εάν σημαντικό επίπεδο κεφαλαίων από τους διάφορους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ιδίως το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο και θα αποτελέσει σημαντικό «μοχλό» επενδύσεων και ανάπτυξης στη χώρα μακροπρόθεσμα. Συνολικά 31 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσω του Ταμείου έως το 2026 και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, στη δημιουργία 60.000 θέσεων εργασίας έως το 2024.
Τέλος, η BNP Paribas επισημαίνει και τη σημαντική βελτίωσης που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αντιπροσώπευε περίπου το 20% των συνολικών ανεξόφλητων δανείων τον περασμένο Ιούνιο, στο μισό δηλαδή του επιπέδου που καταγράφηκε στο τέλος του 2019. Η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» – το οποίο και έχει παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, γεγονός που αντικατοπτρίζει την επιτυχία του – το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το χαρτοφυλάκιό των NPEs, έχεις συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών, όπως καταλήγει.