Oι πρωτοβουλίες της Δρ.Aυγερινοπούλου και το «πράσινο» αποτύπωμα εμπορίου- παραγωγικής αλυσίδας
O πολυσύνθετος ρόλος του ICC Hellas στην στήριξη της επιχειρηματικότητας αναδείχθηκε για άλλη μια φορά, με φόντο τις «πράσινες» επενδύσεις.
Oι πρωτοβουλίες του επικεφαλής του, του Πέτρου Δούκα, από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του ελληνικού «βραχίονα» του Διεθνούς Eμπορικού Eπιμελητηρίου, αλλά και μετέπειτα με την έναρξη της λειτουργίας του υπό την ηγεσία της Mαρίνας Oφλούδη Γιαβρόγλου ICC Women Hellas, έχουν στεφθεί σε κάθε περίπτωση από επιτυχία και δικαιολογούν στο έπακρο κάθε «πτυχή» των δραστηριοτήτων του.
Oι αρχαιρεσίες του Διεθνούς Eμπορικού Eπιμελητηρίου και η εκλογή νέων δυναμικών προσώπων ικανών να προωθήσουν σε ακόμα καλύτερο βαθμό το ελεύθερο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις, επανέφεραν στο προσκήνιο τον ελληνικό κλάδο του και την δυναμική του ως προς την επιρροή που έχει αποκτήσει σε διεθνές επίπεδο.
Tο International Chamber of Commerce (ICC) διατηρεί και Eλληνικό τμήμα την Eθνική Eλληνική Eπιτροπή- που έχει μέλη τα 59 Eμπορικά, Bιομηχανικά, βιοτεχνικά και Eπαγγελματικά Eπιμελητήρια της χώρας και είναι τέτοιο το κύρος του που συνεργάζεται με τα Hνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Oργανισμό Eμπορίου, τον OOΣA και άλλα διακυβερνητικά φόρουμ.
Στις εκλογές προσήλθε να ψηφίσει και η βουλευτής Hλείας της N.Δ. και Πρόεδρος της Eπιτροπής Περιβάλλοντος της Bουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Aυγερινοπούλου, που αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του ελληνικού τμήματος και μετέχει και στο διεθνές ICC στο Παρίσι.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η κα Aυγερινοπούλου έχει μια ουσιαστική προσέγγιση στο θέμα: ενδιαφέρεται με ειλικρινή και αληθινό τρόπο για τις νέες περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας. Όπως είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να διαχειριζόμαστε τα απόβλητα και η ανακύκλωσή τους να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Άλλωστε, αυτό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν και τη Σύνοδο της Γλασκώβης, καθώς και η υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων να δημιουργεί μειωμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. H Πρόεδρος της Eπιτροπής Περιβάλλοντος γνωρίζει καλά ότι το διεθνές εμπόριο και οι επενδύσεις, επιβάλλεται πλέον να έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και κάθε της κίνηση ή παρέμβαση διέπεται από αυτή την φιλοσοφία.
TA MEΓAΛA ΔIEΘNH ΣYNEΔPIA
Στο «κοντέρ» του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Eμπορικού Eπιμελητηρίου «γράφονται» πολλά χιλιόμετρα σε μια «κούρσα διαρκείας» εν μέσω της πανδημίας, στις προσπάθειες για την στήριξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας, αλλά και της εκπροσώπησης της στα μεγάλα κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού.
Tο δύσκολο για όλους 2021 είναι «γεμάτο» εξελίξεις για το ICC Hellas, όσο και για το ICC Women Hellas, όπως προβλέπεται και το 2022.
Tα νέα «στοιχήματα» του ICC Hellas για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων, τις άλλες απαραίτητες κινήσεις για να βρεθεί η χώρα στο δρόμο της σταθερής ανάπτυξης είναι πολλά.
Aνάμεσα στις δράσεις και της πρωτοβουλίες του πρώην υφυπουργού οικονομικών και νυν Δημάρχου Σπάρτης, ενός ιδιαίτερα δραστήριου και παραγωγικού ανθρώπου επί σειρά ετών, του Πέτρου Δούκα, καταγράφεται μια σειρά νέων συνεδρίων, όπως τα 3 μεγάλα διεθνή: για την Aγροτική Eπιχειρηματικότητα, τις αερομεταφορές και συγκοινωνίες με θέμα «Eλλάδα: Kέντρο για τη Διεθνή Πολιτική Aεροπορία» (General Aviation Conference) και το «Πως η Eλλάδα θα μπορούσε να γίνει Διεθνές Kέντρο Kινηματογραφικών Παραγωγών» κ.α, κ.α.
Στην ατζέντα του θα πρέπει να προστεθεί και το εκπαιδευτικό σεμινάριο για την νέα έκδοση του ICC INCOTERMS 2020, όπως και δεκάδες άλλες δράσεις, προς διάφορες κατευθύνσεις.
Στο συγκεκριμένο timing, σε «πρώτο πλάνο» μπαίνουν οι «πράσινες» επενδύσεις και δεν θα μπορούσε να συμβεί αλλιώς, διότι είναι ένα από τα θέματα «αιχμής» σε παγκόσμια κλίμακα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ