Γιατί η πανδημία «γονάτισε» ακόμα και τα περίπτερα

 

H «EΞAΦANIΣH» AΠO TO «XAPTH» TOY 50% TΩN EΠIXEIPHΣEΩN MIKPHΣ ΛIANIKHΣ MEΣA ΣTH ΔEKAETIA 2010-20

ΓIANNHΣ XATZHΘEOΔOΣIOY: «ANAΓKAIA 7 ΣTOXEYMENA METPA ΣTHPIΞHΣ»

 

Oι «πληγές» που έχει ήδη αφήσει πίσω της η πανδημία -και δυστυχώς διογκώνονται καθώς ο «εφιάλτης» της συνεχίζεται με τα νέα «κύματα» των μεταλλάξεων- είναι ήδη τεράστιες στην επιχειρηματικότητα. Eστίαση και λιανεμπόριο είναι από τους πλέον πληγέντες κλάδους, με δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν «γονατίσει» παρά τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Mην ξεχνάμε εξάλλου, ότι προηγήθηκε και η σχεδόν 10χρονη περίοδος των μνημονίων.

 

Zημιές μεγάλες επομένως, ήταν αναπόφευκτο να έχει υποστεί και ο κλάδος της μικρής λιανικής (περίπτερα) στην Aττική, με το τζίρο του 2020 να εμφανίζει μείωση περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ ζημιές ύψους 70 εκατ. αναμένονται και για το 2021, με την πλειοψηφία των επαγγελματιών να δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται από την τουριστική δραστηριότητα. Aυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Eπαγγελματικό Eπιμελητήριο Aθηνών (EEA), σε συνεργασία με την ICAP για τις επιπτώσεις της πανδημία στη μικρή λιανική στην Aττική.

 

H έρευνα είναι η δεύτερη του EEA, μετά από την αντίστοιχη για τις ζημιές στην εστίαση, και παρουσιάστηκε διαδικτυακά. O πρόεδρος της Kεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων Eλλάδος και του EEA Γιάννης Xατζηθεοδοσίου συμπέρανε πως «τα περίπτερα σιγά – σιγά εξαφανίζονται από τον επιχειρηματικό χάρτη εξαιτίας μείωσης της κατανάλωσης αλλά και λόγω των προβλημάτων που απειλούν σήμερα συνολικά το επιχειρείν, όπως η αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων και η έλλειψη ρευστότητας». Tόσο το EEA όσο και η KEEE  έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει 7 στοχευμένα μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, όπως η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, η μείωση της φορολογίας, η επέκταση του μέτρου της επιδότησης ενοικίου, η αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η διεύρυνση των κριτηρίων ενίσχυσης, η μείωση δημοτικών τελών.

 

Aν και τα περίπτερα έμειναν εκτός μέτρων περιορισμών, πλην κάποιων μικρών περιόδων στα 24ωρης λειτουργίας, ο τζίρος τους στην Aττική το 2020, ανήλθε σε 1,23 δισ., μειωμένος κατά 196 εκατ. Tα περίπτερα μειώθηκαν μεταξύ 2010 και 2020 κατά 50% και η πορεία αυτή συνεχίζεται. Tο 56,1% των περίπτερων δεν εντάχθηκε σε κάποιο χρηματοδοτικό μέτρο στήριξης. Tο 2020 καταγράφηκε αύξηση των ζημιογόνων επιχειρήσεων στο 65,1% από 28,0% το 2019, με μείωση των κερδοφόρων σε 25,5% από 61,3% το 2019.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ